Eriksson: "Riv upp riksdagsbeslutet"
Publicerad 2012-06-26
Föreslår exempelvis att införa fotboja för huliganer
Ett beslut fattat på felaktiga grunder och som kan ge upphov till barocka situationer.
Så ser Björn Eriksson, regeringens nationella samordnare i huliganfrågor, på riksdagens beslut om att införa anmälningsplikt för huliganer.
Eriksson har utrett riksdagens beslut – som förra sommaren röstades igenom av oppositionspartierna – och pekar på det orimliga i att införa anmälningsplikt för huliganer i samband med matcher.
– Tänk till exempel att en AIK:are som bor på Råsundavägen och är småbarnspappa ska få anmälningsplikt. Fotbollen och hockeyn är tillsammans knappt 90 matcher på en säsong. Ska denna person då (varje gång) tvingas åka till Södertälje, till en polisstation som möjligen inte är öppen för att anmäla sig och lämna in ett pass eller vad det nu kan vara?
– Det kan liknas med att slå ihjäl myggor med en hammare, det finns ingen som helst proportion, säger Eriksson.
Studieresa i England
Han har under våren varit på studieresa i England – och konstaterat att systemet med anmälningsplikt där enbart gäller när landslag och klubblag spelar utomlands.
– Förebilden för riksdagsbeslutet finns alltså inte, och det bästa är att låta detta beslut vila i frid.
I ett delbetänkande tidigare i år föreslog Eriksson i stället att lagen om tillträdesförbud till arenor skärps. Bland annat ska tidsstraffen kunna bli längre och även gälla ett visst område runt arenan, och ett nationellt register med foto ska upprättas.
Eriksson öppnade på måndagen, då han överlämnade sin skrivelse till justitiedepartementet, också för att vid behov använda fotboja för att övervaka huliganer.
– Men jag tror inte att det behövs, säger Eriksson.
Stöd från polis och idrott
Hans utredning får stöd av såväl polisen som ishockey- och fotbollsförbundet. Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) tror att det ökar förutsättningarna för att riksdagsbeslutet rivs upp.
– Det borde rimligtvis ha betydelse, att man lyssnar på de som har kunskapen, säger hon.
Dan Blomberg, ordförande i Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna, säger att han är positiv till att frågorna utreds på ett sätt som inte gjorts tidigare – men är samtidigt kritisk till förslaget om skärpt tillträdesförbud.
– I dag fungerar det mycket dåligt och ofta kommer denna straffpåföljd utan att personen får rättslig prövning. Så kan vi inte ha det i en rättsstat, skriver Blomberg i ett mejl till TT.
TT