”Det är de nivåerna vi pratar om”

Uppdaterad 2018-07-25 | Publicerad 2016-04-13

Insatsledare vid polisen: ”Då blir du dömd”

Hälften av besökarna på de allsvenska arenorna i Stockholm är alkoholpåverkade.

Tio procent kraftigt med promillenivåer som gör att de normalt sluddrar i tal.

– Jag tror de flesta tänkte ”oj” när de fick se resultaten, säger Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund.

Följ ämnen
AIK Fotboll

RANKING: Fansen som skapar bäst fanstifo

Organisationerna Stad och IQ som jobbar med alkoholrelaterade frågor presenterade på onsdagen resultatet av den promillestudie som genomförts på de allsvenska arenorna i samarbete med AIK, Djurgården och Hammarby. Av totalt 3287 personer som fick blåsa i en alkoholmätare under totalt åtta olika allsvenska matcher visade 49 procent utslag av alkohol i utandningsluften med en genomsnittlig promillenivå på 0,63.

”Är fängelse och kontraktsvård”

Totalt tio procent, 315 av de testade personerna, hade över en promille alkohol i blodet och ansågs kraftigt berusade.

– Att det var så här många som är kraftigt berusade. Jag tror de allra flesta blir så här... Oj!, säger Hammarby Fotbolls vd Henrik Kindlund.

En så hög promille innebär enligt Juan-Pablo Roa, vd för organisationen IQ, att du normalt sluddrar på talet, har sämre kontroll över dina rörelser och ofta blir väldigt känslosam. Den person som hade högst promille blåste 2,63.

– Då är det generellt svårt att gå, säger Roa.

Resultat även polisen ser allvarligt på.

– Över en promille är, om du kör bil, grovt rattfylleri i lagens mening. Då blir du dömd till fängelse och kontraktsvård. Det är de nivåerna vi pratar om, säger Mikael Berkestrand, regional insatsledare vid polisen.

Tror på minskat våld som följd

Med resultaten som grund accelererar nu projektet "Fotboll utan fylla” där Stad, IQ, AIK, Hammarby och Djurgården gemensamt har som mål att minska antalet kraftigt berusade på de allsvenska arenorna.

– Signalen ligger i själva namnet. Vi tycker inte att fylla är en naturlig del av att gå på fotbollsmatcher, säger Henrik Kindlund.

– Det handlar inte om att torrlägga arenorna utan om att adressera ett problem vi tror att vi kan hantera tack vare vår information. Att man tar en eller öl eller två när man går på fotboll, så har det sett ut i alla tider, och klubbarna vill inte försämra den totala upplevelsen. Så länge det finns alkoholfria alternativ tror jag också att alla med åldern inne är vuxna nog att ta ett beslut om de ska köpa en öl eller en ramlösa, säger AIK:s vd Mikael Ahlerup.

Polisen hoppas att en minskad berusning på matcherna också ska innebära mindre våldsproblematik och ordningsstörningar. Något organisationen Stad redan sett genom sitt mångåriga arbete i krogbranschen.

– Vi har sett i vårt arbete att genom att få ner serveringen till kraftigt berusade och underåriga så fick vi ner våldsbrottsligheten med 29 procent. För varje satsad krona sparade samhället 39 kronor i uteblivna kostnader för våldsbrott och annat. Så vi ser absolut klara kopplingar mellan alkohol och våld, säger Johanna Gripenberg från Stad.