Bank & Niva: All Star-elvan 2014

Publicerad 2014-06-12

 Vem platsar i världens bästa lag? Vilka är världens bästa VM-spelare genom tiderna? Vilka är de vackraste ­spelarna vi sett? Frågorna är många – Sportbladet satte sina två vassaste hjärnor på fallet. Simon Bank och Erik Niva har levererat sju lag att drömma om när VM nu drar igång. 

Sista delen: All Star-elvan 2014

Så tänkte vi: I samband med vårens Champions League-upplösning blev det dags att återvända till en av den här idrottens allra mest eviga diskussioner, den som handlar om offensiv och kreativ fotboll kontra defensiv och destruktiv fotboll. Riskerade inte tränare som José Mourinho och Diego Simeone att döda sporten, med sitt fokus på att försvara sig till segrar genom att utnyttja motståndarnas misstag? Själva känner vi inte igen oss i någon del av den frågeställningen. Dels har vi svårt att se att en viss typ av anfallsspel skulle vara moraliskt överordnat – men framför allt upplever vi inte en tidsålder där det cyniska befinner sig i någon form av överläge.

Tvärtom.

Det här är den globaliserade nöjesindustrins tid, en era då pr-sugna shejker anställer tränare och värvar spelare utifrån någon form av underhållningskrav. Hela fotbollsvärlden är mycket mer offensivt viktad än den var för 15 eller 25 år sedan. Det kommer att märkas på VM-turneringen, på vilka spelare den kommer att kretsa kring – och vi är ju inte bättre än att vi anpassar vår egen all star-­uttagning efter de realiteterna.

Spelsystem: 4-3-3

Thibaut Courtois, Belgien

Målvakt, Atlético Madrid

 Normalt sett föredrar vi äldre målvakter utifrån principen att de gör färre misstag än deras mindre erfarna konkurrenter. Alltså borde vi väl ta ut Gianluigi

Buffon, Iker Casillas eller i alla fall Manuel Neuer?! Icke, Thibaut Courtois är visserligen bara 22 år gammal – bäbisålder för en målvakt – men han spelar som att han vore minst tio år äldre. Solid, stadig, säker – alltjämt kombinerat  med de där reflex- och smidighetsparaderna som ofta blir  färre i takt med åren.

Marcelo, Brasilien

Back, Real Madrid

 Uppriktigt skrivet den minst konkurrensutsatta positionen i den här elvan, men det förringar inte den utvecklingsfas som Marcelo fortfarande tycks vara mitt uppe i. Är ju i grunden en ganska klassisk brasiliansk lateral – minst lika mycket ytter som back – men mådde bra av åren då José Mourinho drillade Real Madrid. Har fyllt 26 år nu, och nu när David Alaba inte är på plats är det här hans läge att cementera en status som världens ledande vänsterback.

Sergio Ramos, Spanien

Back, Real Madrid

 Kvitteringen i Champions League-finalen kom ju inte till av en slump, vare sig i ögonblicket eller utifrån den större utvärderingen. Sergio Ramos blir bara bättre

och bättre, mer och mer komplett, viktigare och viktigare oavsett sammanhang. Att varningarna och utvisningarna fortfarande är väl många vägs upp av hans växande ansvarstagande, hans förmåga att driva sina lag framåt både mentalt och spelmässigt.

Thiago Silva, Brasilien

Back, Paris Saint-Germain

 Saknar egentligen svagheter. Stark, snabb, följsam, nickstark, bollsäker. Ifall man verkligen anstränger sig kan man kanske hitta ett frågetecken för hans förmåga att lagkaptensleda ett brasilianskt landslag igenom ett hemma-VM – men den kravbilden är å andra sidan så unik att reservationen förmodligen skulle gälla turneringens samtliga deltagare. Backlinjens mest givna spelare.

Philipp Lahm, Tyskland

Back, Bayern München

 Den mest intelligente fotbollsspelaren som Pep Guardiola stött på, visst. En fullt hållbar innermittfältare även på högsta nivå, absolut. Men när allt kommer kring – och är det nu någon gång som allt verkligen kommer kring är det väl när Tyskland försöker vinna VM för första gången på 24 år – så gör sig Philipp Lahm alltjämt allra bäst som högerback. Klok, effektiv och överlägset bäst i världen på att klara av kombinationen av offensiv och defensiv som den här rollen kräver.

Andrés Iniesta, Spanien

Mittfältare, Barcelona

 Han stod på toppen av världen redan för fyra år sedan, och till skillnad från de flesta av sina generationskamrater har han inte sjunkit sedan dess. Barcelona må hacka, det spanska landslaget må se trögare ut än tidigare – så fort Andrés Iniesta får bollen så tar han spelet in i sin alldeles egna tidsålder igen. Har varit allmänt erkänd som en av de absolut bästa fotbollsspelarna i världen under flera års tid. Ändå förblir han faktiskt underskattad.

Yaya Touré, Elfenbenskusten

Mittfältare, Manchester City

 Han kanske inte har världens smidigaste agent, men själv är han nog planetens mest graciösa fotbollsspelare. Lyckas vara fysisk och kraftfull samtidigt som han är mjuk och finjusterad. Får han bollen 40 meter från målet kan han antingen dra iväg på en murbräckelöpning eller hitta den öppnande djupledslyftningen eller avancera några meter och skicka in en inåtskruvad hårding i krysset. Yaya Touré är minst tre offensiva mittfältare i en.

Arturo Vidal, Chile

Mittfältare, Juventus

 Någonstans får vi ju lov att tänka på balansen också. Det är visserligen inte alls rättvist att reducera Arturo Vidal till en defensiv bollvinnare, men om vi nu ber honom att fokusera på den dimensionen av sitt spel så har han förutsättningar att klara det bättre än någon annan. Hård, frän, klok, uthållig – och då beskriver vi alltså bara de mer destruktiva sidorna av hans totala mittfältspaket. Den italienska ligans allra bästa spelare.

Cristiano Ronaldo, Portugal

Anfallare, Real Madrid

 Motiveringar borde väl vara rätt överflödiga, så vi kan väl ägna oss åt invändningar i stället. Även om Portugal haft väldigt fina turneringsår det senaste decenniet så saknas den riktiga fullträffen – och Cristiano Ronaldo har i stort sett aldrig lämnat ett mästerskap utan att följas av både bitterhet och kontroverser.

Här finns fortfarande nya höjder att nå.

Luis Suárez, Uruguay

Anfallare, Liverpool

 Är inte Sergio Agüero i bättre matchform? Spelar han inte i ett bättre lag? Fungerar han inte bättre tillsammans med Leo Messi? Jo, det är väl tre raka jakanden där – men då återstår ändå en rätt central frågeställning:

Är inte Luis Suárez egentligen en både bättre och mer mångsidig fotbollsspelare? Det svaret är det överordnade, det svaret är det som ger oss vår laguttagning.

Lionel Messi

Anfallare, Barcelona

 Well, det är inte särskilt aktuellt att lämna honom utanför elvan, om vi säger så. 41 mål på 46 matcher får väl trots allt sägas vara ganska godkänt för att vara en misslyckad Barcelona-säsong?! Just nu är vi nog många som står vid brytpunkten där vi undrar om vi passerat brytpunkten. Har skadorna kommit ikapp Leo Messi på ett sätt som gör att hans allra bästa år redan är bakom honom? VM-turneringen kommer att ge oss en stor del av svaret.

Följ ämnen i artikeln