Lotta Schelin knäckte superförsvaret

Publicerad 2013-07-16

Storstjärnan låg bakom tre mål på tio minuter: ”Så jävla skönt att få en sån start”

Italien hade bara släppt in ett mål på tolv matcher inför mötet med Sverige.

Men anfallsstjärnan Lotta Schelin, 29, knäckte superförsvaret och låg bakom tre mål på tio minuter.

– I paus sa vi att "vi måste bjuda på mer än så här", säger Schelin till TV4.

Efter en svag första halvlek valde Pia Sundhage att ändra om i det svenska laget. Halvskadade Kosovare Asslani ersattes på topp av veteranen Therese Sjögran.

Då bjöd Sverige på en målexplosion.

Sjögran behövde knappt en och en halv minut innan hon hade gjort 1–0, med lite hjälp av mittbacken Manieri Raffaella som touchade bollen i en retsam båge över målvakten.

Lotta Schelin – som spelade fram till det första målet – rullade själv in det andra efter att ha blivit helt ensam med målvakten.

Tre mål på tio minuter

Bara två minuter skiljde de första målen åt. Ytterligare några minuter senare var det dags för Schelin igen.

Sverige vann bollen högt upp i banan och storstjärnan tog sig fram på högerkanten, spelade snett inåt bakåt till Josefine Öqvist som bredsidade in 3–0.

Tre mål på bara tio minuter mot ett italienskt superförsvar som bara hade släppt in ett mål på tolv matcher innan dagens möte.

– Det var så jävla skönt att få en sån start och efter det tutade vi på. Det var stabila 15 minuter, säger Schelin till TV4.

– Det kändes riktigt bra faktiskt, vi hade inte jättemånga chanser men vi satte dom.

”Vi kan bättre”

I den 78:e matchminuten nickade Melania Gabbiadini in reduceringen från nära håll efter passivt svenskt försvarsspel.

Såhär summerade förbundskapten Pia Sundhage matchen:

– Fantastiskt med tre poäng men första 45 var sisådär, vi blev ganska stillastående. Matchen som helhet var upp och ner tycker jag. Vi kan bättre.

Resultatet innebär att Sverige vinner grupp A med sju poäng, tre mer än tvåan Italien.

Fotnot: Kvartsfinalen spelas nu på söndag klockan 15.00 och Sverige ställs mot trean i antingen grupp B eller C. Vilket lag det blir avgörs först i morgon.