Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Snittlön: 61 000

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-01

Rekordlöner i allsvenskan – då får klubbarna kritik: ”Borde satsa på talanger”

Spelarlönerna i allsvenskan har ökat med nästan 60 procent – på fyra år. En allsvensk spelare tjänar i snitt över 60 000 kronor i månaden.

Inte bara positivt.

– Det hade varit bra om en större del av klubbarnas intäkter gått till ungdomsverksamhet, säger Svensk Elitfotbolls generalsekreterare Tommy Theorin.

Följ ämnen
Tommy Theorin hade gärna sett mer pengar till ungdomsfotboll än till budgivning om spelare.

Enligt den årliga analysen av allsvenskans ekonomi ökade spelarlönerna med hela 21,6 procent mellan 2006 och 2007. En allsvensk fotbollsspelare tjänar i dag, enligt förbundets analys; ”61.656 kr/månad vid 12 månaders anställning och antaget 24 spelare i snitt per allsvensk spelartrupp”.

Kraftig ökning

2004 låg en allsvensk snittlön under 40 000 kronor i månaden – vilket gör ökningen de fyra senaste åren till ungefär 60 procent.

– Det hade varit bra om en större del av klubbarnas intäkter gått till att bygga upp egna organisationen samt en satsning på talang- och ungdomsverksamheten, säger Tommy Theorin som är generalsekreterare i Svensk Elitfotboll, de svenska elitfotbollklubbarnas intresseorganisation.

Bakgrunden till de ökade lönerna är att klubbarna fått allt bättre ekonomier, i första hand genom TV-avtalet som våren 2006 tecknades mellan Sef och schweiziska Kentaro Group. Det är värt 800 miljoner över fem år men pengarna har alltså till stor del hamnat i spelarnas plånböcker.

Bättre ekonomi

Mellan 2000 och 2004 låg lönerna i princip stilla och det talades om en kartell bland klubbarna som höll nere nivåerna.

– Men det har aldrig funnits någon kartell. Sådant här går alltid i spiraler och olika vågor över tid. Det viktiga är att klubbarna har en sund och balanserad ekonomi, menar Tommy Theorin.

Över en miljard

2007 omsatte de allsvenska klubbarna för första gången över en miljard kronor (1 015 miljoner kronor). Därför ligger spelarlönernas andel av driftskostnaderna kvar på cirka 30 procent, precis som under nästan hela 2000-talet.

Sammantaget gjorde de allsvenska klubbarna en vinst på nästan hundra miljoner kronor (99,6), men utan spelarförsäljningar till utlandet hade allsvenskan gått minus.

Följ ämnen i artikeln