Från stöket i köket – till EM-guld

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-07

1992 – SVERIGE

Uefa-pampen Lennart Johansson hade ett finger, ja kanske en hel hand, med i spelet när Sverige till slut fick chansen att arrangera ett Europamästerskap för första gången. Arrangemanget gav en EM-plats – den första riktiga sedan turneringens födelse 1960.

Förutom Sverige deltog även Frankrike, Danmark, England, Tyskland, Holland och Skottland för turneringen. Danmark fick en friplats sedan Jugoslavien uteslutits på grund av oroligheterna nere på Balkan. Kommunismen hade fallit i Sovjet och ryssarna kom till spel under OSS-flagg.

Sverige radade upp skalper

Sverige spelade samtliga sina gruppspelsmatcher på Råsunda – och man gjorde det på ett sätt som ingen hade kunnat ana.

Tomas Brolin, Martin Dahlin, Klas Ingesson, Jonas Thern, Tomas Ravelli, Janne Eriksson var några av profilerna i det svenska landslaget, under ledning av Tommy Svensson, som radade upp skalper. I öppningsmatchen klarade Sverige 1-1 mot favoriten Frankrike – med storstjärnor som Jean-Pierre Papin och Eric Cantona i laget – tack vare ett fenomenalt nickmål av nyss nämnde Eriksson. Anders Limpar slog hörnan.

Sverige följde upp 1-1-mötet mot Frankrike med att slå Danmark med 1-0. Tomas Brolin avgjorde i andra halvlek och tack vare segern hade Sverige ett drömläge att ta sig vidare från gruppspelet. David Platt tystade dock Råsunda med ett tidigt ledningsmål för England.

Brolin bakom ett av EM-historiens vackraste mål

Men det här var lite av Sveriges turnering. Janne Eriksson kvitterade till 1-1 innan Tomas Brolin, Martin Dahlin och Klas Ingesson, med åtta minuter kvar, väggade sig igenom Englands försvar och gjorde ett ev EM-historiens vackraste mål. Tomas Brolins avslut var kliniskt och Råsunda exploderade.

I semifinalen skakade Sverige om Tyskland ordentligt med det blev tillslut förlust, 2-3, efter ett frisparksmål av lille Thomas Hässler och två mål av Karl-Heinz Riedle.

Nederlagstippat Danmark vann

I den andra semifinalen slog Danmark ut Holland på straffar på Nya Ullevi. Finalen spelades på samma arena och de rödvita, som var ordentligt nederlagstippat, bars fram av såväl svenskar som danskar.

John ”Faxe” Jensen gav Danmark ledningen i första halvlek och Kim Vilfort punkterade EM-finalen med ett välplacerat skott med tolv minuter kvar att spela.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.