Football Radical: ”Enda sättet är att fejka skada?”
Publicerad 2019-02-19
Är det helt enkelt dags att acceptera världsfotbollens romanser med skurkstater because they’re worth it?
Och hur många utmattningsdepressioner tål den europeiska toppfotbollen?
Football Radical är här med veckans avsnitt för att lyfta på stenarna och svara på frågorna.
Champions League-åttondelarna är i full gång och The Guardian har sammanfattat den här poddens halva existensberättigande i ett par artiklar, när man kartlagt samtliga slutspelslag och deras ägare, sponsorer och andra kommersiella sängkamrater. Från ryska gasbolag till saudiska prinsar och diktatoriska emirat, oheliga allianser och politiska vapenbröder; den europeiska fotbollskartan borde vara otroligt komprometterande, men vem ska hålla vem ansvarig för vad?
Guardian har dessutom gjort en mycket översiktlig hederlig gammal knullkarta över vem som ligger med vem i det fotbollsmässiga storkapitalet. Simon gör ett försök till skiss av en svensk småskalig dito, där vi hittar Football Radical i ena hörnet och möjligen Wahlgrens värld i den andra.
Johanna grottar ner sig i en sociologisk studie superstjärnor, groupies och ”tredje halvlek” – tid för rekreation, fest och sexuella övergrepp.
Tecken på utbrändhet
Också en världsmästare kan bli utbränd, det fick vi veta i veckan när Adil Rami berättade om sin jobbiga period efter sommarens VM-äventyr i Ryssland. Vid en närmare titt på den franska landslagstruppen har flera stycken visat upp tydliga tecken på, om inte utbrändhet så i alla fall vilsenhet efter sommarens triumf.
Forskningsunderlaget kring fotboll och utbrändhet hämtar vi i en studie från Turkiet, som lyfter matchfixning som en extra stressande faktor för mental ohälsa hos fotbollsspelare.
Är det enda sättet att behålla nivån på sitt spel att fejka en skada efter en lång säsong med extra allt?
I kväll dundrar Lyon in i CL-slutspelet mot självaste Barcelona och i Nabil Fekirs frånvaro vänds alla blickar mot Memphis Depay. Det lär inte störa det eviga holländska hoppet, som tar Football Radical ut i etern med vad som kan vara 10-talets ämnesmässigt mest spretiga musikinsats.
Dessutom: Antoine Antuán Griezmann, Kylian Mbappé, Kylian Mbappé, Francis Bacon, lyxjakter, Örebro SK, Grotesco och lite Pamela Anderson så klart.