Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Amnesty slår larm inför fotbolls-VM

Publicerad 2016-03-31

Fifa är apatiskt”

Systematiska övergrepp, tvångsarbete och slavliknande förhållanden.

Amnesty riktar nu stenhård kritik mot Qatar och Fifa, men även mot Bayern München, Everton och Paris Saint-Germain, för arbetet med och kring VM-arenorna i Qatar.

Nu vill människorättsorganisationen att Fifas sponsorer agerar för att rädda migrantarbetarna.

När Sportbladet besökte Qatar i mars 2015 var det en skrämmande bild som målades upp kring de jättelika byggnationerna inför fotbolls-VM i landet 2022. Amnestys rapport är knappast mer uppmuntrande.

Människorättsorganisationen har intervjuat 132 migrerande byggnadsarbetare som bygger om Khalifa International Stadium i Doha och ytterligare 99 som anlägger grönområden runt arenan Aspire Zone, där tyska Bayern München, engelska Everton och franska Paris Saint-Germain tränade i vintras. Varenda en av de intervjuade, 231 av de totalt 36 000 arbetare som förväntas jobba med VM-förberedelserna de kommande två åren, rapporterade någon form av kränkning till Amnesty.

”Är en mardröm”

– Övergreppen mot migrantarbetare fläckar ner fotbollsvärldens samvete. För spelare och fans är fotbollsstadion en plats för drömmar. Men för de arbetare som vi har talat med är det en mardröm. Trots fem år av löften har Fifa misslyckats med att hindra kränkningar av de mänskliga rättigheterna under förberedelserna inför VM 2022, säger Salil Shetty, Amnesty Internationals generalsekreterare.

Arbetarna vittnade enligt Amnesty om smutsiga och trånga boenden, avgifter på mellan 4000 och 35 000 kronor till rekryterare i hemlandet, lägre lön eller andra arbetsuppgifter är de på förhand överenskomna, utebliven lön i månader, konfiskerade pass och rena hot för att undvika klagomål.

– Arbetsgivaren skrek ut kränkningar och sa att om jag klagade igen skulle jag aldrig få lämna landet. Sedan dess har jag varit noga med att inte klaga på min lön eller något annat. Självklart skulle jag byta jobb eller lämna Qatar om jag kunde, säger metallarbetaren ”Nabeel” från Indien som renoverar Khalifa-stadion.

Hålls kvar mot sin vilja

Anledningen till att företagen kan utnyttja arbetarna är Qatar sponsorsystem ”kalafa” som innebär att migrantarbetarna kan hållas kvar i landet eller stoppas från att byta jobb av sin ”sponsor”, alltså arbetsgivaren. Arbetare från Nepal berättade till exempel för Amnesty att de inte ens fick tillåtelse att resa hem för att besöka sina familjer efter den kraftiga jordbävningen i hemlandet 2015.

– Mitt liv här är som ett fängelse. Arbetet är tungt, vi arbetade i flera timmar i den heta solen. När jag klagade över min situation, strax efter att jag hade anlänt till Qatar, sa chefen ”om du klagar kommer det att få konsekvenser. Om du vill stanna i Qatar ska du hålla tyst och fortsätta arbeta”, vittnar en metallarbetare från Nepal.

Intervjuerna med arbetarna, som främst kommer från Bangladesh, Indien och Nepal, genomfördes mellan februari och maj 2015. När Amnesty återvände i februari i år hade vissa förbättringar gjorts gällande boenden och returnerade pass men alla övergrepp var fortfarande inte åtgärdade.

Människorättsorganisationen berömmer i sin rapport VM-organisationen för de förbättringar som gjorts men menar att Qatars regering är ”apatisk” och Fifa ”likgiltigt”. Nu uppmanar organisationen istället Fifas sponsorer Adidas, Coca-Cola och McDonalds att sätta press på organisationen för att få stopp på övergreppen i Qatar.

Följ ämnen i artikeln