Så ska Tyresö räddas

Publicerad 2014-03-13

Hans Ödén är ansiktet bakom rekonstruktionen

Stora löneskillnader i ekonomiskt tyngda Tyresö. Lagets stjärna Marta tjänar bland annat mer än 100 000 kr mer i månaden än 14 spelare i laget - däribland talangen Johanna Rytting Kaneryd (infälld).

Bolagets akuta ekonomiska kris var nära att sätta Tyresö Fotboll AB i konkurs.

Men en rekonstruktion godkändes och räddade klubben från konkurs - för tillfället.

– Nästa vecka är det borgenärssammanträde i tingsrätten. Där bestäms det vad för slags åtgärder som ska genomföras för att rädda bolaget, säger Hans Ödén, mannen som nu ska rädda Tyresö.

Tyresö Fotboll AB var nära konkurs. De har flera miljoner i skulder och kunde inte betala spelarnas löner. Då fick de sin ansökan om rekonstruktion godkänd och staten gick ut och betalade stjärnornas alla löner.

Löner som kan ha bidragit till Tyresös skulder. Bara Martas lön, utslaget på två år, motsvarar nästan hela bolagets skulder.

Bolaget Tyresö Fotboll AB hade förslagit Hans Ödén som rekonstruktör till Nacka tingsrätt. Ett förslag som gick igenom samtidigt som rekonstruktionen godkändes.

Han är alltså juristen som ska rädda storklubben från konkurs.

När rekonstruktionen godkändes fick Tyresö framför allt en sak - tid.

Bolaget skyddas i och med rekonstruktionen från konkurs och utmätning (kronofogden kan inte ta egendomar från bolaget) och bolaget får inte betala gamla skulder.

Den statliga lönegarantin inträder också och betalar personalens - tränarnas och spelarnas - löner.

– Staten går in och betalar lönerna. Max tre månader tillbaka i tiden, om man ­inte fått pengar på så länge och sedan en månad framåt, berättade Ödén till Sportbladet.

"Har skickat ut brev"

Bolaget har alltså köpt sig tid att komma på fötter igen. Minst tre månader och max ett år framåt i tiden.

– Hittills har vi inte hunnit göra så mycket. Vi har gjort så att spelarna har fått sina löner. Och så har vi skickat ut brev till alla fordringsägare, säger Ödén till Sportbladet.

Ett brev som informerar fordringsägarna om rekonstruktionen och kallar dem till ett möte. Ett möte som hållas nästa vecka.

– Nästa vecka är det borgenärssammanträde i tingsrätten. Där bestäms det vad för slags åtgärder som ska genomföras för att rädda bolaget, säger Ödén.

Åtgärder kan exempel vara lägre löner och förändrad verksamhet.

Då kan de räddas

Efter en tid kan Ödén lägga fram några så kallade ackordsuppgörelser. Vilket betyder att fodringsägarna kan godkänna att skriva av sig större delen av skulderna som klubben har till dem.

– Men ackordsuppgörelser ligger längre fram i tiden, säger Ödén.

Om skulderna på så vis kan bli mindre och Tyresö får in pengar från nya sponsorer eller stora publikintäkter kan Tyresö Fotboll AB räddas.

– Det ligger lite utanför mina händer. Allt beror på om Tyresö kan hitta nya sponsorer. Inte flera små, utan någon större, med tillräckligt mycket pengar, säger Ödén.

Kan vinna – och åka ur

I tävlingsbestämmelserna står det att en om en klubb hamnar i en ackorduppgörelse åker laget automatiskt ner en division.

Svenska Fotbollsförbundets chefsjurist Krister Malmsten säger till Radiosporten att det dock är omöjligt att stoppa Tyresö innan årets Damallsvenska startar och att utesluta laget ur serien när rekonstruktionen är klar – vilket blir någon gång under hösten – är också osannolikt då det skulle ha för stor påverkan på övriga lag.

I teorin skulle därför Tyresö kunna bli svenska mästare, men ändå degraderas efter säsongen. Men om så verkligen blir fallet vill inte förbundet uttala sig om.

Gerhard Seger, ordförande i tävlingskommittén, säger till Sportbladet:

– Vi har fått ett ärende om Tyresö, men inte börjat jobba på det än.

Vet du när beslutet ska tas?

– Nej, det vet jag inte, du får återkomma senare.