Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Debuterar i landslaget – för rädd för att åka hem

Publicerad 2014-01-15

Norske fotbollstalangen om sin mörka uppväxt

Bakenga är just nu utlånad från Club Brügge till danska Esbjerg.

Mushaga Bakenga, 21, debuterar i norska landslaget.

Samtidigt lever han med rädsla för att bli dödad om han återvänder till sin familj i Kongo.

– Detta är något som plågar mig. Jag tror att man måste vara i mina skor för att förstå, säger han till VG.

Mushaga Bakenga befinner sig i Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten med övriga i norska landslaget. För honom är det första landslagssamlingen och på onsdagen kan det bli landslagsdebut mot Moldavien.

Men vägen dit har inte varit spikrak.

För VG berättar han om ett liv som kantats av krig, flykt och ett brutalt mordförsök på hans berömda farbror.

”Försöker förtränga”

Mushaga Bakenga föddes den 8 augusti 1992 i Trondheim, men när han var två år tog föräldrarna med honom till Kongo, där hans mamma jobbade för Unicef.

Fyra år senare bröt kriget ut och familjen var tvungen att fly till Bukavu.

– Jag kommer ihåg, men jag försöker förtränga det. Det är saker som ett barn inte ska behöva se och uppleva.

Kriget varade till maj 1997 och drygt ett år senare tog sig familjen tack vare FN tillbaka till Trondheim igen.

– Vi åt inte mycket, men när vi fick kex en gång om dagen var det höjdpunkten. Jag minns nästan bara positiva saker. Vi spelade faktiskt fotboll med en ”boll” som vi gjort av några påsar, berättar han om flykten från Kongo.

– Det värsta minnet ur ett barns perspektiv var då vi kom tillbaka till lägenheten i Bukavu. Lägenheten var skjuten i bitar. Jag hade en stor, brun bamsebjörn – min bäste vän. Bamse var söndertrasad.

Behandlar våldtagna kvinnor

Mushaga Bakengas afrikanska släkt är välutbildad och innehåller läkare, politiker och präster. Hans farbror Denis Mukwege är gynekolog, doktor och fredsaktivist.

1999 grundade Mukwege Panzisjukhuset i Bukavu, där han årligen behandlar 3 000 kvinnor som har våldtagits. Han har fått flera internationella utmärkelser, bland annat FN:s pris för mänskliga rättigheter och även Olof Palme-priset.

”Hans arbete är ett lysande exempel på vad mod, ihärdighet och bärande hopp kan uträtta för mänskliga rättigheter och värdighet, i en tid då dessa värden tycks som mest avlägsna”, löd motiveringen när han fick Olof Palme-priset 2008.

Vapen mot huvudet

Mukwege har dessutom flera år nominerats för Nobels fredspris och utsågs 2010 till hedersdoktor vid medicinska fakulteten vid Umeå Universitet.

Men Denis Mukweges engagemang har varit nära att kosta honom livet, något som beskrivs av kristna dagstidningen Dagen. När doktorn återvände till Bukavu i oktober 2012 överrumplades han av okända män som tog sig in i bilen, satte vapen mot hans huvud, tvingade ut honom på gården och tog bilnycklarna. Han försökte fly in i huset, men stoppades av en man med maskingevär och då försökte Joseph, husets allt i allo, att kasta sig över mannen bakifrån.

”Alla har mist tron”

Mannen hann uppfatta vad som höll på att ske och sköt Joseph på fläcken – och samtidigt föll Mukwege till marken. Mannen avlossade flera skott mot Mukwege, men han var redan på väg ner och kulorna strök över huvudet på honom. Mannen hoppade in till de andra i bilen och någon sekund senare var de borta.

– Alla har mist tron på landet, säger Mushaga Bakenga när han pratar om mordförsöket på farbrorn.

Fotbollsmässigt är han just nu utlånad till danska Esbjerg från belgiska Club Brügge och hoppas att få debutera i norska landslaget under samlingen i Abu Dhabi.

Men att en dag våga återvända till Kongo, det hoppas han inte på.

– När jag är där känner jag mig verkligen hemma. Familjen vill att jag ska åka dit, men jag vågar helt enkelt inte.