EM:s guldkorn

Publicerad 2012-07-02

Sportbladet listar det vi minns från turneringen

EM är över, länge leve EM.

I 24 dagar har vi suttit klistrade vid TV-apparaterna, och fick till slut se Spanien jogga hem finalen mot Italien.

Här är ett sammandrag av det bästa, och sämsta, som vi minns av mästerskapet. Från Zlatans supermål till #HållEnStolpe.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

EM:s...

...mål:

Zlatan Ibrahimovic mot Frankrike. Jo, visst får vi hylla vår fixstjärna. Han har gjort en del spektakulära mål i karriären, men det akrobatiska konstmålet är ett av hans bästa. Efter inledande besvikelse fick vi i alla fall något att ta med oss. Engelska tidningen Daily Mail, håller med:

"Han må tycka att han är tre gånger bättre än han faktiskt är, men Zlatan Ibrahimovics fallande volley var ett i Kiev var ett "en gång i livet"-mål. och det var mot Frankrike så det ger honom dubbla poäng".

Och nyhetsbyrån AP jämförde svensken med kung fu-hjälten Bruce Lee.

...målgest:

Utan tvekan Mario Balotellis Hulken-firande efter 2-0 mot Tyskland. Med den spända kroppen och den kallaste blicken sedan Buster Keatons dagar, klev den enigmatiske italienaren rakt in i våra vardagsrum på sitt alldeles egna sätt.

...sämsta inhopp:

Thiago Motta i finalen mot Spanien. Motta är ingen dålig spelare, och är endast ett offer av den brutalaste formen av otur. Men att komma in, som sista byte, och kliva av skadad efter fyra minuter i en EM-final är... hemskt.

...sånginsats:

Italien. Började starkt, och blev stadigt bättre. Final-versionen var en orgie i varmhjärtig falsksång, och bäst som vanligt: Gianluigi Buffons stängda ögon. Kulturskatt.

...bästa match:

Är för svår att utse. Jättedramatiken i Polen-Grekland som öppnade hela mästerskapet, gruppspelskalabaliken i Danmark-Portugal när danskarna var så nära att skrälla igen, och straffångesten i Italien-England.

Italien-Tyskland i semifinalen bjöd på fantastiska mål, juniormisstag, en fantastisk italiensk backlinje och får ett hedersomnämnande.

...snackis 1:

Röv-gate. Rövbombningen. Rövleken. Kärt barn har många namn. När de svenska spelarna spelade ”Gris” på en träning, och sedan straffade förloraren Johan Wiland med att prickskjuta honom i baken, rördes känslorna upp. Var de dåliga förebilder? Var det vuxenmobbning eller bara skämtsam lek? Åsikterna gick isär – rejält.

...snackis 2:

Spaniens ”tråkiga” fotboll. Ett Spanien som ställde upp ”utan anfallare” i premiären delade publiken. Var de fega eller nytänkande? Till slut hade de målskillnaden 12-1, och vann finalen med 4-0 – en historisk målmarginal. Men debatten lär fortsätta dela upp skolgårdar och lunchrum.

...snackis 3:

Frankrike och stämningen i omklädningsrummet. Efter härdsmältan i Sydafrika 2010 har Laurent Blanc haft ett hästjobb att göra. Och trots att ”Les Bleus” var ett bättre fotbollslag hade såren läkt helt, och de franska stjärnorna började än en gång bråka med varandra. Och resten av världen.

...snackis 4:

Daniel Nannskog. Energisk som få har han dominerat SVT:s EM-studio. Vissa välkomnade entusiasmen, andra störde sig på babblet. Men ingen tvivlar på att han brinner för sporten.

...flopp:

Holland. Någon som vet vad som hände?

...vad hände? 1:

Med Karim Benzema. Skulle skjuta hem skytteligan och, kanske en EM-medalj till Frankrike. Så blev det inte.

...vad hände? 2:

Med Fernando Llorente. En av Vicente Del Bosques favoritspelare tippades få starta efter David Villas skada och Fernando Torres dåliga form. Blev petad av Cesc Fabregas i premiären och fick inte en sekund i turneringen. Såg likväl hur glad ut som helst efter varje match.

...felaktiga domslut:

Som alltid så finns det en del att välja på, men att straffområdesdomaren missade Ukrainas reduceringsmål mot England var bara pinsamt. Nu börjar det äntligen snackas om målkameror på riktigt. Tillförde de något överhuvudtaget, förutom deras preventiva effekt?

...bästa fans:

Delad förstaplats mellan Sverige och Irland är det fega, men rätta valet. Den som vill kan än en gång lyssna till hur den irländska folksången, från den stora svälten, ”Fields of Athenry” ekar från läktarna medan Spanien rullar ut dem. I tio minuter.

...sämsta fans:

Måste tillfalla delar av Rysslands fans. De ryska nationalister som mycket kontroversiellt marscherade in i Warszawa, och sedan vecklade ut ett gigantiskt ”This is Russia”-tifo i matchen som kallades ”Slaget om Warszawa”. En sorglig markering, som endast provocerade.

...brytning:

Italiens backlinje stod för några livsviktiga brytningar mot Tyskland, och John Terry var överallt i Englands straffområde. Men Olof Mellbergs glidtacklingsattack på den framstormande fransmannen som ledde till Zlatans supermål är en klassiker.

...återuppståndelse:

För ett halvår sedan kändes Fernando Torres som hela fotbollsvärldens mest iskalla spelare. Väl i EM petades han av en mittfältare. Men Torres reste sig likt fågel fenix ur askorna av en, till synes, sönderslagen karriär och avslutade med att vinna skytteligan och hela EM.

...politiska ställningstagande:

Johanna Frändén dök upp till SVT:s sändning av öppningsmatchen mot Ukraina med en Julia Tymosjenko-fläta för att uppmärksamma den politiska situationen i värdlandet. Kanske föddes en sommartrend.

...superstjärna:

Cristiano Ronaldo. Ingen vidare förklaring behövs.

...sista show:

Andrij Sjevtjenkos insats må ha grämt oss svenskar, men med distans till mästerskapet lyser hans två mål i premiären mot Sverige kanske starkast. Ett fantastiskt avslut för en tidigare superstjärna som ville bära sitt land.

...misstag:

Mikael Lustigs stolpinsats på tidigare nämnda Sjevtjenkos 2-0-mål. #HållEnStolpe.

...genombrott:

Var det Jordi Alba, som skrev på för Barcelona under turneringen? Eller tjeckiens högerback Theodor Gebre Selassie? Nja, världen har nu fått upp ögonen för den Nordossetiska supertalangen Alan Dzagojev som gjorde tre mål på tre matcher för Ryssland.

...bästa insats:

Pirlo mot England, och Tyskland, och de flesta matcherna. Det italienska geniet glänste som aldrig förr, och visade att gammal var äldst när han förudmjukade Englands Joe Hart med sin ”panenka-chipp” i straffläggningen. Cristiano Ronaldos insats mot Holland, med två fina mål, ska nämnas.

...sämsta insats:

Arjen Robben. Det är hårt dömt, och visst fanns det ”sämre” spelare. Men med tanke på förväntningarna så var det ofta jobbigt att se Robben dra upp längs med högerkanten. Men kanske är det egentligen Bert van Marwijk vi ska skälla på?

...skrällag:

Danmark, utan tvekan. Danskarna överlevde inte dödens grupp, men de förlorade med flaggan i topp.

...nakenchock:

Nicklas Bendtners spelbolagskalsong som han visade upp efter 2-2-målet mot Portugal.

...besvikelse:

Sveriges uttåg efter bara två matcher. Vi gick ut ur turneringen med en stärkande seger mot Frankrike, men Erik Hamrén visade att han är en rookie i sammanhangen och den dåliga försvarsinsatsen mot Ukraina dödade inofficiellt EM-drömmen direkt.

Följ ämnen i artikeln