Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-12

Svensken positiv trots förlusten

Länge utspelade, men aldrig knockade.

Och inte uträknade.

Lars Lagerbäck är hoppfull efter Nigerias premiärförlust mot Argentina – 0–1 (0–1).

– Jag är positiv inför nästa match, säger han.

Lasse Lagerbäck.

Den som spelas i Bloemfontein på torsdag. Mot Grekland – ett möte som troligen kommer att bli helt avgörande för om Nigeria tar sig vidare.

Och visst kan det bli fler än tre matcher.

Det som på Ellis Park gick från riktigt illa till illa, från illa till hyggligt och i slutet hamnade på ganska bra, kan mycket väl räcka mot de greker som Sydkorea skojade bort. Och så avgörs allt mot Sydkorea i Durban i sista gruppmatchen.

Bra eller dålig att ha Grekland i nästa match?

– Svårt att svara på. Båda lagen har förlorat, båda är i samma situation. "Super Eagles" kommer att hantera det bra, säger han.

Lagerbäck lämnade arenan direkt efter förlusten, utan att skaka hand med spelarna eller göra en ansats att gratulera Diego Maradona.

Besvikelsen var påtaglig.

Stolt över spelarna

Den hade inte släppt helt någon kvart senare när han i sällskap med matchens lirare, målvakten Vincent Enyeama, kom till den internationella presskonferensen.

Lagerbäck:

– Självklart är jag väldigt besviken över resultatet, men väldigt stolt över spelarna. Vi gjorde en bra laginsats mot några av de bästa spelarna i världen

Han hade ju Enyeama.

27-åringen beskrivs i Fifas spelarpresentation som "en av Afrikas främsta skottstoppare". När VM kom till Afrika passade han på att visa att det stämmer.

Lionel Messi såg nästan uppgiven ut till slut.

Enyeama slängde ut nävarna åt alla håll och plockade rubbet när den lille store spelaren kom farande gång på gång.

Men han var chanslös redan i sjätte minuten.

När matchen avgjordes.

Därför att några av hans uteförsvarare tappade koncentrationen två gånger.

Gabriel Heinze fick stå omarkerad på Juan Sebastian Verons hörna och nickade hårt och precist in 1–0 nära ena stolpen.

"Vi stod och sov"

– Det var ett misstag som skapade hörnan, och sedan var vi passiva på hörnan. Jag har berömt vårt spel vid fasta situationer under träningsmatcherna, men nu stod vi och sov och det räckte. Mot sådana här världsspelare räcker det med en sekund av ouppmärksamhet och man blir straffad.

– Annars kunde vi ha fått oavgjort, säger Lagerbäck.

Argentina skapade mängder av chanser omgående efter målet och fortsatte i den stilen den första halvleken ut. Risken att Lagerbäck skulle få stå där till slut och kommentera en rejäl överkörning var uppenbar.

Men det blev bara ett mål, på en fast situation dessutom.

Nigeria fick ordning på spelet efter pausen och kunde oftare ta sig upp i anfallsförsök. Några gånger var kvitteringen också riktigt nära. Taye Taiwo (senare skadad, oklart hur illa) skickade iväg en hård tåfjutt i den 71:a minuten, en decimeter utanför stolpen. Och med åtta minuter kvar sköt Kalu Uche högt över när han fick bollen i helt fritt läge mitt i straffområdet.

För första gången förlorade Lagerbäck en öppningsmatch i ett VM.

– Men vi är inte utslagna än, säger han.