Frändén: Har redan börjat uppföra sig som en storklubb – överallt utom på planen
BARCELONA. Det skulle inte vara något snack om saken, det blev inte ens någon match.
Barcelona körde över motståndet i damernas första Clásico, med ett lagbygge som kommer att utmana de största.
Asllanis och Jakobssons framtida Real Madrid har redan börjat uppföra sig som en storklubb – överallt utom på planen.
Inte ens den historiska inramningen kunde dölja det faktum att damfotbollens första (nästan) riktiga Clácio på förhand var en ojämn batalj. Efter mindre än tio minuter stod det klart att farhågorna skulle besannas.
CD Tacón, laget som formellt går upp i Real Madrid nästa säsong, klev ut till ligapremiär i Katalonien mot svårast tänkbara motstånd i svårast tänkbara läge. Trots en intensiv transfersommar där hälften av fjolårstruppen fått tacka för sig är detta en klubb som just flyttats upp i den spanska högstadivisionen. Kosovare Asllani och Sofia Jakobsson är Tácons två riktiga prestigevärningar den här sommaren, men svenskorna fick knappt låna bollen i första halvlek. När Asllani någon gång fick fatt på den var Jakobsson hennes fösta adressat, men utan resultat.
I stället skulle ett annat skandinaviskt nyförvärv presentera sig för publiken på nyinvigda Johan Cruyff-stadion.
Arenan ligger granne med Barcelonas mytiska elevhem La Masía och herrlagets välvårdade träningsplaner tjugo minuter utanför stadskärnan. På spårvagnen ut till match samsades vanliga helgfirare med entusiastiska familjer i barçatröjor. En chans att trycka till nästan-Real Madrid i ett första historiskt Clásico är förstås perfekt underhållning under herrarnas landslagsuppehåll. Men det ligger mer än så i damfotbollsluften i Spanien den här sensommaren.
Ligan har nyligen slutit ett kontrakt för tv-rättigheter värt runt hundra miljoner kronor över tre säsonger och kvällens match streamades direkt på sporttidningen Marcas hemsida. 106 utländska spelare återfinns i någon av de spanska damklubbarna denna säsong och av sommarens VM-stjärnor finns, förutom Tacóns svenskor, bland annat holländska Lieke Martens (Barcelona) och VM:s bästa målvakt Sari Van Veenendal (Atlético Madrid), Englands Toni Duggan (också Atlético) och nigerianska Asisat Oshoala (Barcelona) här.
Det blev i alla fall arenarekord...
Barcelona spelade för all del Champions League-final i våras, men det är Atlético Madrid som har vunnit de tre senaste ligatitlarna. La Primera är, tillsammans med engelska Women’s Super League, den jämnaste i damfotbolleuropas elitskikt. Förra säsongen slogs publikrekord på löpande band i Spanien, där mötet mellan Atlético och Barça på Wanda Metropolitano blev den mest välbesökta europeiska klubbmatchen genom tiderna med över 60 000 åskådare. Om det spanska damfotbollsintresset vaknat något senare än på många andra håll i Europa har det snabbt blivit ett av världens mest notabla. Sommarens VM-slutspel, där Spanien föll i åttondelsfinal efter en jätteinsats mot självaste USA, har bidragit förstås.
När spanska barn fick uppge sina drömyrken i en årlig nationell undersökning slog sig ”fotbollsspelare” för första gång in på flickornas toppfem-lista i år.
På Estadi Johan Cruyff blev det aldrig match, men det blev i alla fall arenarekord. 5 413 människor fick se FC Barcelona Femení fullkomligt äta upp CD Tacón/Real Madrid och det var, i stark konkurrens, en norska som sprakade mest. Caroline Graham Hansen hade ett fint fotbolls-VM i ryggen när hon bytte klubb från Wolfsburg till Barcelona i somras och någon inlärningstid i den nya miljö går inte att spåra. Graham Hansen gjorde vad hon ville med Tacóns förtvivlade vänsterback Esther Martín i första halvlek. Norskan låg bakom i princip allt i de första 45 minuternas katalanska utskåpning, där Marta och Mariona förvaltade de norska inspelen väl.
CD Tacón, som har ligans näst största budget, fick försvara sig med livet som insats. Att sommarens stjärnvärvningar har haft slagsida åt anfallshållet hjälpte inte laget i kväll.
4–0 i paus hade kunnat vara mer. Min bänkgranne på pressläktaren – han jobbar för en av de stora lokala sporttidningarna – var inte ensam om att ropa på två misstänkta handssituationer och uteblivna varningar för CD Tacón.
– För helvete, till och med på damsidan dömer domarna till Real Madrids fördel! Gör tio mål på dem! gormade högt ärade krönikören så att det hördes hela vägen till Camp Nou.
Det här var ett Clásico, med allt vad det innebär.
Förhoppningsvis sprider sig paniken
Tacón fick ett tröstmål i början av andra halvlek, men pinan var långt ifrån över. Med inbytta stjärnvärvningen Jenni Hermoso fick gästernas målvakt svettas lika mycket i andra halvlek.
9–1 och hattrick för den spanska landslagsstjärnan var till och med i underkant.
– Ett mål till nu! ropade krönikören i mitt högra öra.
Men CD Tacón slapp i alla fall förödmjukelsen att inleda säsongen med tvåsiffrigt bakåt. Och här hade ni förstås velat höra Sofia Jakobssons och Kosovare Asllanis tankar efter tidernas första Clásico. Men trots nybygge, underdogläge och en lång väg att vandra till toppen har Real Madrid redan gjort vissa avtryck på sin framtida damsektion. Klubben har lagt munkavle på alla sina spelare under både försäsongen och säsongsinledningen, med motiveringen att man ”ännu inte satt säsongens mediestrategi”.
Real Madrids mediemotvillighet är omvittnad på herrsidan. På damsidan gränsar den till ren humor.
Barcelona kommer att utmana de största också i år, där nykomlingarna Hermoso och Graham Jensen sitter på de offensiva nycklarna.
CD Tacón får åka hem och glömma. 9–1 mot arvsfienden var värre än värsta tänkbara scenario och förhoppningsvis sprider sig paniken också till högre ort. Real Madrid har förstås inte tagit prestigesteget in i damfotbollen för att bli förödmjukade av sin största antagonist. När Florentino Pérez räknar sina sedlar i kväll är det inte omöjligt att han sätter undan sina julklappspengar för ett par, fem, åtta nyförvärv på damsidan redan i vinter.