Kritiserar förslaget: ”Måste väga risk mot nytta”
Publicerad 2019-07-22
EU:s förslag om att förbjuda de vanligaste typerna av konstgräsplaner redan 2022 kan slå hårt mot svensk fotboll.
Lars Ekholmer, ordförande i Stockholms Fotbollförbund, är kritisk till förslaget och tror istället på att fasa ut materialet.
– Det finns väldigt mycket större miljöproblem att ta tag i än att på det här sättet förstöra för fotbollsspelande barn och ungdomar, säger han.
Den ansedda tyska tidningen Welt am Sonntag skriver att EU vill förbjuda konstgräsplaner som innehåller vulkaniserat gummi från och med 2022, något Sportbladet rapporterade om i går.
Ett förslag som, om det går igenom, skulle innebära stora kostnader för Sveriges kommuner och en enorm påverkan på svensk fotboll. Framförallt för barn- och ungdomsidrotten.
– Det skulle få oerhörda konsekvenser på kort sikt, sa Cristel Brorsson på SvFF i går.
I Stockholmsområdet finns det cirka 270 planer med konstgräs, och ett antal till är projekterade.
– Det finns några som innehåller kork eller kokos, men det allra största flertalet är fyllt med vulkaniserat gummi, säger Lars Ekholmer, ordförande i Stockholms Fotbollförbund.
”Det verkar helt orimligt”
Han är dock inte speciellt orolig för att ett förbud kommer att träda i kraft redan 2022.
– Jag kan tänka mig olika scenarier. Att det blir ett förbud ser jag inte alls som troligt. Det borde åtminstone bli en omställningstid, annars skulle det slår otroligt hårt mot all barn- och ungdomsfotboll i hela Europa. Det verkar helt orimligt, säger han och tillägger:
– Vi vill inte spela på miljöfarligt material. Man har gått ut med ett förslag, med en remisstid till september. Sedan kommer det in svar, bland annat från oss, och vi räknar med att man är så kloka att man har en övergångstid. Kanske kan man komma fram till några gränsvärden som får ingå i materialen.
”Måste väga risk mot nytta”
Han säger att förbundet sedan några år tillbaka arbetar intensivt med att hitta ersättningsmaterial tillsammans med Naturvårdsverket och olika leverantörer.
De genomför även mätningar för att få reda på hur mycket av mikroplasterna som lämnar planen.
– Vi jobbar med att begränsa utsläppen från planerna med olika skötselinstruktioner så att det inte sprids så mycket. Och av det vi har sett är det inte alarmerande mycket som försvinner. Det allra mesta stannar kvar på planen och åker inte ut i havet eller så.
Ekholmer poängterar att det är viktigt att inte använda sig av miljöfarligt material.
– Men man måste också väga risk mot nytta och vara liter mer sansad. Katastrofscenariot med ett ”hårt förbud” är i min värld inte en väg framåt. Det finns väldigt mycket större miljöproblem att ta tag i än att på det här sättet förstöra för fotbollsspelande barn och ungdomar, säger han.
Kan kosta två miljoner per plan
I Knivsta har kommunen budgeterat med tre miljoner kronor för att byta ut konstgräset på en plan och i Skåne har Förslövs IF ansökt om bidrag från kommunen för att ha råd att byta ut sin konstgräsplan. Där beräknas kostnaden bli över två miljoner kronor, skriver Helsingborgs Dagblad.
Enligt uppgifter till Göteborgs-Posten kan kostnaden ligga på omkring två miljoner kronor per plan, lite beroende på hur omfattande arbetet är från fall till fall.
– Vi har inte tittat på vad kostnaden skulle bli av att riva upp alla planer ännu. Men vi tror som sagt inte på ett scenario att man lägger nytt, utan att det fasas ut. Sedan är det inte förbundet som äger planerna, det är kommunen, säger Lars Ekholmer.