I stället svarade Schweiz för turneringens största knall.

Gelson Fernandes 1–0 räckte hela vägen till tre överraskande poäng.

– Det här är en dröm som går i uppfyllelse, säger matchhjälten.

Inför VM i Sydafrika har Spanien nämnts som den kanske tyngsta guldfavoriten.

Och spanjorerna må ha brutit en mental barriär med EM-segern 2008 – efter nära ett halvt sekel av misslyckanden i stora mästerskap.

Men i VM-sammanhang verkar det fortfarande som om deras förlorarmentalitet lever kvar.

Schweiz skulle enkelt avfärdas i Spaniens premiärmatch.

Spelövertag

Det blev precis tvärtom.

I den första halvlek syntes inte alltför mycket av det flärdfulla spel som gjorde spanjorerna till europamästare för två år sedan och som såg dem dansa igenom kvalet till VM utan poängförlust.

Visserligen var Schweiz tillbakapressat – och bollinnehavet gränsade kring 70-30 till spanjorernas fördel – men de klara chanserna lyste med sin frånvaro.

Och på något sätt var det signifikativt att mittbacken Gerard Pique stod för det bästa i offensiv väg när han tvåfotsdribblade sig fri och testade Benaglio i Schweiz mål.

Men 0–0 stod sig in i paus.

Fernandes frälsare efter paus

Och sju minuter efter den kom knallen.

En långboll nådde fram till den schweiziske anfallaren Eren Derdiyok som gjordes ner av Iker Casillas. Bollen rullade vidare mot mål och fastnade på Gerard Piques hand innan Gelson Fernandes tryckte in 1–0 från nära håll.

– Jag tog en löpning och det lönade sig, säger Fernandes i en tv-intervju efter matchen.

Spanien var skärrat och startade en desperat jakt på en kvittering.

David Villa och Sergio Ramos hade varsina chanser.

Fernando Torres och Jesus Navas byttes in och kom nära båda två.

Tempot vreds upp.

Men när Xabi Alonso strax utanför straffområdet skickade ett jätteskott i ribban i den 70:e minuten började det stå allt mer klart att det inte var Spaniens match.

Jakten, och dominansen, fortsatte men skärpan fanns inte där.

Och även om Spanien hade det mesta och det bästa av spelet var inte ett hårt arbetande Schweiz ofarligt.

Men en dryg kvart kvar av ordinarie tid dribblade sig Eren Derdiyok igenom Spaniens backlinje och tryckte en yttersida i stolpen.

VM:s största knall hade kunnat vara ännu större.

– Det här var ingen överraskning för oss. Vi visste att Schweiz var ett bra lag och att det här kunde hända. Vårt anfallsspel saknade precision i dag men VM är inte över än, säger Spaniens förbundskapten Vicente del Bosque.