Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-27

Barcelona mästare efter 2–0-seger mot United

Han är bara 169 centimeter kort.

Men i kväll var Lionel Messi, 21, störst.

Barcelonas stjärna nickade in 2–0 och säkrade spanjorernas tredje Champions League-titel.

Förhandssnacket handlade mycket om stjärnmötet Lionel Messi versus Cristiano Ronaldo.

Och det var den sistnämnde som började piggast.

Under de första minuterna avlossade Manchester Uniteds stjärna tre skott mot mål (bland annat en farlig frispark) medan Messi inte uträttade ett skvatt.

Vacker nick

Men det var Messi som skulle få sista ordet den här kvällen.

I 70:e minuten fick den argentiske Maradona-kopian ett utsökt inlägg av Xavi och knoppade in bollen i bortre hörnet. Målvakten Edwin van der Sar och försvararen Rio Ferdinand kunde bara maktlösa stå och titta på.

United kändes i det här läget som ett besegrat lag då Messis lagkamrat Samuel Eto’o tidigare i matchen bjudit United på en präktig kalldusch.

Flera chanser

Tio minuter in i matchen – strax efter Uniteds fartfyllda start – iscensatte Andrés Iniesta en kontring och skar fram en genomskärare till kameruanske spjutspetsen Samuel Eto’o som lurade upp rutinerade Nemanja Vidic på läktaren med en skottfint och tryckte in 1–0 med en hederlig tåfjutt.

Efter Barças ledningsmål blev United ängsligt och lät Barcelona ta över matchen. 2–0-målet kändes logiskt efter att Henry haft ett farligt läge som van der Sar avvärjt och Xavi prickat stolpen vid en frispark.

Tredje titeln

Manchester United hade sedan tidigare tre Champions League-titlar, men tvingades för första gången någonsin lämna en CL-final som förlorare.

Barcelona vann både 1992 och 2006 och tog nu sin tredje CL-titel. Segern i Rom innebär att Barcelona fick revansch för fjolårets semifinalförlust mot Manchester United och att Josep Guardiola fått maximal utdelning under sitt första år som klubbens tränare. Seger i ligan, cupen och nu i Champions league.