Kim fick chansen – och missade

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-06

För sex år sedan snodde Zlatan straffen – och gjorde mål

Thomas Sörensen gick åt rätt håll på Kim Källströms straff i kväll.

För knappt sex år sedan ”stal” Zlatan Ibrahimovic en straff från Kim Källström – och satte bollen i nät.

I kväll fick Källström chansen – och missade.

– Alla straffar som inte går i mål är dåliga straffar, säger Källström.

Så här såg det ut när Zlatan Ibrahimovic ”stal” en straff från Kim Källström 2003.

Det var i EM-kvalmatchen mot San Marino i september 2003 som Zlatan Ibrahimovic gjorde något som det senare blev en stor debatt kring.

Kim Källström, som förste straffläggare, hade gjort 4–0 på San Marino via en straff i 68:e minuten, och när det sedan blev straff på nytt tog Zlatan över showen.

Stjärnanfallaren, som då spelade i Ajax, föll i straffområdet i kamp med San Marinoförsvararen Carlo Valentini och domaren Stefan Messner, Österrike, blåste ännu en straff för Sverige.

”Jag var het och sugen”

Den här gången tog Zlatan hand om både boll och straff medan en maktlös Källström bara kunde titta på. Straffen satt säkert i mål bakom Federico Gasperoni.

– Kim är förste straffläggare, men han hade lagt en så jag frågade honom om jag kunde ta den. Jag var het och sugen på att göra mål och Kim sa "inga problem", sa Zlatan.

Tv-bilderna visade dock en besviken Kim Källström som med sitt kroppspråk vädjade om att få slå straffen.

Sörensen räddade

I kväll var det dags för en ny straffsituation som kommer att bli omdebatterad.

I tolfte minuten höll Simon Kjaer om Olof Mellberg, domaren Mike Riley pekade på straffpunkten och Källström klev fram för att slå straffen.

Den här gången blandade sig inte Zlatan in i leken – och Källström la bollen till vänster, i perfekt höjd för målvakten Thomas Sörensen, som sträckte ut nävarna och räddade skottet.

– Lasse valde mig och jag tog mitt ansvar. Målvakten gör en bra räddning, så är det. Den var rätt hårt slagen men ibland gör målvakterna bra räddningar, säger Källström efter matchen.