Sverige tio minuter från praktfiasko

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-09

Räddades av självmål

VALETTA. Det tog 81 minuter för ett oinspirerat Sverige att få hål på slagpåsen Malta.

Marcus Berg blev stor hjälte när han, via en maltesisk försvarare, frälste svenskarna.

– Jag var aldrig orolig, säger Marcus Berg.

Det skulle bli en bra chans att bättra på målskillnaden men var istället nära att bli ett av svensk idrotts största fiaskon. Sverige var på väg mot 0-0 borta mot Malta i VM-kvalet. Lars Lagerbäck satsade då framåt och bytte i den 71:a minuten in Marcus Berg.

”Ingen hjälteroll”

I den 81:a minuten kunde Berg till slut spräcka nollan, med lite hjälp från Malta. Ett långt inkast från Rasmus Elm skarvades vidare av Zlatan Ibrahimovic och landade hos Berg vid den bortre stolpen. Anfallarens skott gick, via en maltesisk försvarare, i mål.

– Jag såg inte vem bollen tog på, jag försöker bara slå in den framför mål, då är det ofta någon får en fot på den.

Känner du dig som en hjälte?

– Nej, det gör jag inte. Det var bara att gå in och köra. Det var ingen hjälteroll det här.

Malta nära att avgöra

Det var annars ett tamt, oinspirerat och kort sagt uselt Sverige. Svenskarna hade visserligen bollen men lyckades inte åstadkomma mer än ett ribbskott från Rasmus Elm och ett skott i stolpen från Kim Källström. Sanningen är att Malta kunde ha avgjort matchen innan Bergs 1-0.

Klubblösa Michael Mifsud slog till från långt håll i mitten av den andra halvleken men bollen svepte förbi strax utanför Isakssons högra kryss. Så nära var det att Sveriges VM-dröm gick i kras.

– Jag var aldrig orolig, jag var säker på att vi skulle göra ett mål till slut. Nu var det dom som gjorde det men det spelar ingen roll.

Kan du förstå att folk där hemma är besvikna?

– De ville väl att vi skulle ha gjort fler mål men just nu skiter vi i det. Självklart ville vi vinna med fler mål men det var tre poäng som var det viktiga.

Sverige tar nu med sig sex poäng från VM-kvalmatcherna mot Ungern och Malta. Därmed lever den svenska VM-drömmen.