Bytte land i mars – räddade VM-poäng

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-15

Winston Reid valde bort Danmark för Nya Zeeland

Nya Zeelands förbundskapten Ricki Herbert hittade honom på Facebook i mars.

I dag säkrade Winston Reid, 21, en poäng åt sitt nya land i VM-premiären mot Slovakien då han nickade in 1–1 i tredje tilläggsminuten.

– Det är det viktigaste målet jag gjort i mitt liv, säger han.

Nederlagstippade Nya Zeeland stod emot bra i första halvlek och Slovakiens farligaste målchans kom när Nya Zeelands målvakt gav bort bollen till Robert Vittek, som inte förmådde utnyttja situationen.

Men fem minuter efter paus kom Slovakiens ledningsmål, landets första i ett VM-slutspel.

Regelvidrigt?

Stanislav Sestak slog ett vackert inlägg från högerkanten och Robert Vittek nickskarvade bollen i mål. Men borde målet ha godkänts?

– Ser man reprisen lutar det åt att det faktiskt är ett offsidemål. Och vi som satt och berömde de assisterande domarna i går kväll och tyckte att de hade varit bra hittills i mästerskapet..., säger experten Tony Gustavsson i SVT.

Vittek var sedan ytterst nära att öka på till 2–0, men Winston Reid slängde sig uppoffrande och glidtacklade bort bollen. Nya Zeeland fick en riktigt bra kvitteringschans, i 88:e minuten, men Shane Smeltz nickade utanför.

Flyttade till Danmark

Matchen var på väg att rinna ut. Då, i tredje tilläggsminuten, nådde Winston Reid högst på ett inlägg från Smeltz och nickade in 1–1.

Reid föddes i Auckland på New Zealand, men flyttade till Danmark som tioåring. Han hade hunnit göra tio U20-landskamper för Danmark när han i mars annonserade i en statusupdatering på Facebook att han väljer att representera Nya Zeeland.

Tv-kanalen 3 News ringde upp förbundskaptenen Ricki Herbert som gillade vad han såg. I dag blev den helt osannolika historien ännu bättre.

– Det är en fantastisk känsla, säger Reid som bor i Danmark och spelar för FC Midtjylland.

– Slovakien spelade bra och gjorde det tufft för oss i den andra halvleken. Men det var härligt att få dit kvitteringen.