van Bastens bomb i München

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-06

1988 – VÄSTTYSKLAND

Marco van Basten avgjorde EM-finalen 1988 med ett mäktigt volleyskott.

Västtyskland, Sovjet, Italien, Danmark, England, Holland, Irland och Spanien kvalade in till EM-turneringen i Västtyskland som behöll formatet med två grupper som fungerat så bra fyra år tidigare i Frankrike.

Sverige misslyckades precis som vanligt (Sverige spelade inte ett enda stort mästerskap under 80-talet) med att kvala in – Italien blev en för tuff nöt i gruppen. Mer överraskande var det väl då att Frankrike, de regerande mästarna och semifinalisterna i Mexiko-VM två år tidigare, gjorde ett katastrofalt dåligt kval och missade slutspelet.

Danmark gjorde fiasko

Ett stjärnspäckat Västtyskland – med spelare som Jürgen Kohler, Olaf Thon, Jürgen Klinsman, Rudi Völler och Lothar Matthäus – dominerade grupp A och vann den komfortabelt före Italien. Danmark, som imponerat i samtliga slutspel under 80-talet, stod för ett praktfiasko med tre raka förluster och 2-7 i målskillnad.

I grupp B inledde Irland med att skrällslå storebror England med 1-0 i öppningsmatchen. Ray Houghton gjorde matchens enda mål. I samma omgång åkte favoriten Holland på en ordentlig smäll, förlorade mot Sovjetunionen med 1-0 och fick spela med kniven mot strupen under resten av slutspelet.

Det gick hur bra som helst.

Hattrick av van Basten

I den andra matchen lossnade det ordentligt för Holland och framförallt för Marco van Basten. Anfallaren, som gått skadad före EM, gjorde hattrick mot England och med ett sent segermål i den sista och avgörande gruppspelsmatchen mot Irland tog sig de orangea till semifinal. Sovjet vann gruppen och hade heller inga problem att ta sig vidare till final – man vann semifinalen mot Italien med 2-1.

I den andra ställdes ärkerivalerna Holland och Västtyskland mot varandra på ett kokande Volksparkstadion i Hamburg. Lothar Matthäus satte 1-0 för tyskarna tio minuter in i andra halvlek på straff och det såg ut att sluta precis som vanligt när de här lagen möttes – med tysk seger.

Hollands första seger över Tyskland på 32 år

Men sviter är till för att brytas.

Ronald Koeman kvitterade för Holland med kvarten kvar och med två minuter kvar att spela tystade Marco van Basten 56 000 tyskar med sitt segermål. Hollands seger var den första över Västtyskland på 32 år och satt nog extra skönt med tanke finalförlusten i VM-74.

EM-finalen spelade på Olympiastadion i München och hemma i Holland rattade över 60 procent av invånarna in teve-apparaterna för att se matchen. Ingen blev besviken. Dreadlocksprydde Ruud Gullit nickade in 1-0 bakom den annars så ruggige Rinat Dasajev i första halvlek innan Marco van Basten stängde finalen på sitt speciella sätt drygt tio minuter in i andra halvlek.

Volleyn, från ingen vinkel alls och på ett ballonginlägg, klassas som ett av de mest spektakulära mål genom tiderna. Alla kategorier. Att det dessutom avgjorde en EM-final gör ju inte det sämre.

Antonín Panenkas iskalla straffchip i finalen 1976.

Marco Van Bastens drömmål mot Sovjet 1988.