Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Lagrell: Det är ett intressant grepp

Publicerad 2011-09-22

Öppnar för att göra som i Turkiet: ’Det är ju vi män som ställer till med bråk’

Spel inför bara kvinnor och barn i stället för tomma läktare.

Succé i Turkiet.

Genomförbart i Sverige?

– Ett intressant grepp, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

– Då straffas ju alla män – och det blir ett problem i lagens mening, säger Lars Thornberg, utredare hos Diskrimineringsombudsmannen.

Fenerbahce straffades av turkiska fotbollsförbundet med spel inför tomma läktare sedan deras fans invaderat planen vid en match under försäsongen.

Men förbundet ändrade nyligen på begreppet ”tomma läktare” så att kvinnor och barn under tolv år gå gratis på de fotbollsmatcher där lagen bestraffats på grund av sina fans.

41 000 kvinnor och barn

När Fenerbahce tog emot Manisaspor i tisdags kväll vallfärdade 41 000 kvinnor och barn till matchen.

– Ett intressant grepp. Tyvärr är det ju vi män som ställer till det när det blir bråk, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

Är det något för svensk fotboll?

– En så radikal ändring av våra principer och regler skulle kräva en bred anslutning inom fotbollen.

Vad tycker du själv om idén?

– Jag gillar inte spel inför tomma läktare överhuvud taget. Det är alltid ett nederlag när man tvingas använda den bestraffningen.

– Den här varianten, som de använde i Turkiet, skulle vara en investering i kommande åskådare som vi vill locka till arenorna, säger Lagrell.

Mot lagen

Men något liknande skulle bli svårt att genomföra i Sverige – på grund av diskrimineringslagen.

– Från 2009 får man inte diskriminera vid sammankomster, som till exempel en fotbollsmatch. Och handlar det om något som i vanliga fall kostar pengar och sedan delas ut det gratis till kvinnor, men inte män, så kan det handla om en typ av könsdiskriminering, säger Lars Thornberg, utredare hos Diskrimineringsombudsmannen (DO).

Sverige är dessutom, till skillnad från Turkiet, medlem i EU och måste följa de direktiv som finns inom diskrimineringsområdet.