Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

BENGALBRÅKET

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-29

Supporterunionen och Fotbollförbundet oense

Frank Ågren, hammarbyare och ordförande i fotbollsupportrarnas organisation SFSU, vill legalisera pyroteknik på de allsvenska läktarna.

– Han får säga vad han vill. Folk ska kunna gå på fotboll utan att bli sönderbrända, säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté.

Följ ämnen

Just nu råder ett allmänt pyroteknikförbud på de allsvenska läktarna. Och klubbar vars supportrar smugglar in och använder bengaler straffas med höga bötesbelopp. Frank Ågren, ordförande i Sveriges fotbollssupporterunion (SFSU), vill ändra på reglerna.

– Jag efterlyser fritt användande av bengaler och pyroteknik efter samråd med räddningstjänst, polis, arenaägare och klubbarna. Allsvenskan tappar folk. Det gäller att förstå vad som lockar människor till fotboll i Sverige, säger Ågren.

”Då har man inte koll på historien”

Han säger vidare att i princip alla organiserade supportrar vill ha pyroteknik på läktarna under ordnade former.

– Vi har skapat festen. Vi har tagit svenska folket till läktarna. Varför ska svenska fotbollförbundet ta det ifrån oss? Vi som går på fotboll vill göra det under de här premisserna.

Alla matcher som har avbrutits på grund av inkastad pyroteknik då?

– De som säger att det har skett en upptrappning med inkastade föremål har ingen koll på historien. I dag är vi så nära nollgränsen det går att komma. Det var värre förr.

Frågan är uppe till diskussion i SFSU och Frank Ågren berättar att de nu gör allt de kan för att förändra elitmanualen; de riktlinjer som gäller vid arrangemang av allsvenska matcher. Men de har en tydlig motståndare: Fotbollförbundet.

”Förbudet är förankrat hos klubbarnas medlemmar”

– Vad Frank Ågren inte verkar tänka på är att pyroteknik är livsfarligt. Folk har blivit svårt brända på svenska läktare och utomlands har det inträffat otäcka olyckor. Därför råder allmänt förbud i Sverige, säger Gerhard Sager, ordförande i förbundets tävlingskommitté.

Förbudet togs i bruk efter påtryckningar från Sef, elitklubbarnas intresseorganisation. Och Gerhard Sager säger också att förbudet är förankrat hos de allsvenska klubbarnas medlemmar. Fortsättning följer.

Följ ämnen i artikeln