Sportbladets Kalle Karlsson har plockat ut de tio häftigaste matcherna under det som kallats ”den galna säsongen”.

Tottenham–Manchester City 1–5

Se tv-klippet här

28 augusti

Jämn match i första halvlek där Tottenham inledningsvis skapade de bästa chanserna. I andra halvlek var City överlägset och Edin Dzeko samlade ihop till fyra mål. Debuterande Samir Nasri spelade fram till tre av målen.

Manchester United–Arsenal 8–2

28 augusti

Arsenal kom till Old Trafford med spillrorna av ett lag – och blev demolerat. Inför matchen hade förre Arsenalspelaren Lee Dixon förutspått att Arsène Wengers gäng skulle få stryk med 0–6. Så blev det. Wayne Rooney gjorde hattrick och Ashley Young satte två drömmål.

Manchester United–Chelsea 3–1

18 september

Sett till resultatet var det ingen extraordinär match, men minns ni den osannolika händelseutvecklingen? Minns ni att Chelsea hade 22 avslut (!) i matchen?

United gick upp till 3–0 i första halvlek – inte alls rättvist. I andra reducerade Fernando Torres till 1–3 i 46:e minuten innan han svarade för århundradets miss.

– Det var som en basketmatch: Vi anföll, de anföll. Det var så många misstag, sa Alex Ferguson.

Manchester United–Manchester City 1–6

23 oktober

City kom till Old Trafford med sitt lillebrorskomplex. De åkte därifrån med en historisk 6–1-vinst. Det var första gången United släppt in sex mål på hemmaplan sedan 1930.
Mario Balotelli satte 1–0 i första halvlek och visade upp t-shirten ”Why always me?”.

– Det var galen fotboll och det slutade med förödmjukelse, sa Alex Ferguson.

Chelsea–Arsenal 3–5

29 oktober

André Villas-Boas får sin första riktiga näsbränna när hans höga försvarsspel slås i bitar av en glödhet Robin van Persie (tre mål) och en minst lika vass Theo Walcott (ett solomål).

John Terrys ödesdigra misstag, där han halkade och bjöd van Persie på ett friläge, betydde 3–4.

Manchester City–Tottenham 3–2

22 januari

Efter en intetsägande första halvlek brakade det lös efter paus. City gick upp till 2–0, men Tottenham svarade och gjorde två mål inom loppet av fem minuter (där Gareth Bales var av den vackrare sorten). På tilläggstid är Jermain Defoe millimetrar från att avgöra. Istället får City straff med tjugo sekunder kvar (!) av matchen. Mario Balotelli rullar in segermålet, 3–2.

Chelsea–Manchester United 3–3

5 februari

Chelsea hade 1–0 i paus. I inledningen av andra såg David Luíz ut att sätta spiken när han tryckte in 3–0 i den 50:e minuten.

Men United reste sig. Wayne Rooney förvaltade två straffar och Javier Hernández nickade in 3–3 med sex minuter kvar.

– Den här matchen förklarar vad engelsk fotboll handlar om – det gick inte att ta ögonen från händelserna, sa Alex Ferguson.

Arsenal–Tottenham 5–2

26 februari

Ett vägskälsderby för ett hårt pressat Arsenal och Totenham som i det läget slogs om titeln. Spurs gick upp till 2–0, men innan matchen var över hade Arsenal, anfört av en pånyttfödd Tomas Rosicky, vänt till 5–2.

Sedan den dagen har Tottenham vacklat betänkligt.

Queens Park Rangers–Liverpool 3–2

21 mars

Liverpool tog ledningen när mittbacken Sebastian Coates fick för sig att han var Hugo Sanchez och levererade en otrolig bicycleta i nättaket. När Dirk Kuyt satte 2–0 i 72:a minuten såg segern ut att vara säkrad. Men QPR gav sig inte.

Shaun Derry reducerade i den 77:e minunten Djilbril Cissé kvitterade i 86:e och i slutminuten fullbordade Jamie Mackie vändningen, 3–2.

Manchester United–Everton 4–4

22 april

Matchen som förändrade förutsättningarna i titelstriden. Everton tog ledningen med 1–0 genom Jelavic. Wayne Rooney kvitterade på nick före paus. I andra halvlek gick United upp till 3–1 och 4–2. Med tio minuter kvar var Patrice Evra en stolpträff från att göra 5–2. Istället reste sig Everton mirakulöst. Med två snabba mål såg man till att ordna 4–4 – och ge City en livlina.