10 snackisar hittills i fotbolls-EM

Publicerad 2012-06-19

Ikväll avslutas gruppspelet i fotbolls-EM.

Vad har varit de största snackisarna under mästerskapets två första veckor?

Sportbladet har listat tio av de mest omtalade händelserna.

Följ ämnen
Fotbolls-EM

11 juni: Zlatan utbrott

Sverige gjorde en plattmatch mot Ukraina. Den "fina fotbollen" som utlovats var som bortblåst när Andrej Sjevtjenko sänkte Sverige med två nickmål.

Efter förlusten var Zlatan Ibrahimovic - som själv gjort en mycket bra match - upprörd. Han hade en hetsig diskussion med Marcus Allbäck och han reagerade på att flera av spelarna var framme vid läktaren och hälsade på sina fruar. Zlatan skickade sjukgymnasten Rickard Dahan för att säga åt dem.

Artikeln om "ZLATANS UTBROTT" är årets mest lästa på Sportbladet.se.

12 juni: Rövbombningen

Sverige har förlorat EM-premiären mot Ukraina och spelarna som inte startade nederlaget genomför att träningspass på anläggningen utanför Kiev. När träningen avslutats beger sig journalister, fotografer och större delen av spelartruppen iväg. Kvar står en liten grupp spelare och bollar gris.

Reservmålvakten Johan Wiland förlorar leken och ställer sig vid ena kortlinjen, drar ner byxorna och låter de andra skjuta honom i baken. Vid sidlinjen står en av Expressens fotografer och filmar hela proceduren.

Antimobbningsorganisationen Friends reagerar på bilderna och dömer ut landslaget för ”mobbning” och som dåliga förebilder. Tidningen drar stort på historien som direkt når internationell media. Där ser de dock annorlunda på saken.

Sverige närmast hånas för uppmärksamheten kring leken. I pressrummet på arenan får Sveriges utsända svara på frågor om ”the assbombing” samtidigt som den brittiska pressen mest fokuserar på hur alla spelarna lyckades missa Wilands rumpa.

13 juni: Kalsongkuppen

Nicklas Bendtner nickade in 2-2 mot Portugal. Han firade med att dra upp tröjan och visa kalsongerna med reklam för ett bettingbolag.

Dansken hävdade att det inte var någon baktanke, men Uefa såg inte mellan fingrarna. De gav Bendtner 900 000 kronor i böter och en matchs avstängning.

Storleken på bötesbeloppet var en nästan lika stor snackis eftersom det jämfördes med de 20 000 kronor som Serbien för några år sedan fick böta när deras supportrar sjungit rasistiska ramsor.

Allra mest jublade det irländska spelbolaget som tack vare Bendtners upptåg fått marknadsföring värd många miljoner kronor.

14 juni: Irländska fansen

Deras lag var EM:s sämsta. Irland lämnade turneringen med noll poäng och 1–9 i målskillnad.

Men en match vann de. Den på läktarna.

Irlands fans stämde upp på ett sätt som gav folk hemma i tv-sofforna rysningar. När laget var utspelat och sedan länge uträknat i den andra gruppspelsmatchen mot Spanien bjöd den gröna kurvan på "Fields of Athenry" i dess mäktigaste form. Vid andra tillfällen dansade de Poznan som om det inte fanns någon morgondag.

"Som polackerna har uppskattat irländarnas närvaro… Inget bråk, inga attacker mot funktionärer, inga rasistiska glåpord", skrev tidningen Telegraph om Irlands fans.

15 juni: ”Spygate”

England delar hotell med bland annat Sportbladets och Svenska Dagbladets utsända i Kiev. Mitt i hotellkomplexet har det engelska landslagets tilldelats ett rum där de ska hålla sin matchgenomgång inför mötet med Sverige. Ett rum med glastak.

När de engelska ledarna repeterar inför genomgången genom att rulla de taktiska direkten på en stor projektorduk står journalister i de väl placerade rummen ovanför och njuter av utsikten rakt in i Englands mest hemliga genomgång. Instruktioner om hur muren ska agera vid frisparkar och vem som ska markera vem vid fasta situationer fotograferas av.

Efter publiceringen i svensk media driver de engelska kollegorna historien hårt. Tidningarnas framsidor pryds av storyn kring ”spygate” och fotbollsförbundet FA pressas kring hur allt kunde läcka ut. Tidningen The Sun spekulerar till och med i att de svenska reportrarna använt en spegel för att spionera på den kommande motståndaren.

Detta innan Sportbladet berättade hur det egentligen gick till.

16 juni: Karagounis förtvivlan

Giorgos Karagounis har spelat landslagsfotboll för Grekland sedan 1999. Han kändes som en veteran redan i EM 2004.

Men mittfältaren är en nyckelspelare även i den här turneringen. Mot Ryssland gjorde han segermålet som gav avancemang, men den starkaste minnesbilderna är hans förtvivlan efter att ha varnats av svenske domaren Jonas Eriksson.

Karagounis fälldes av Sergej Ignasjevitj och borde ha fått straff - istället gick han gult kort för filmning.

Besvikelsen var lätt att förstå. Karagounis gjorde sin 120:e landskamp. En till och han blir meste landslagsspelaren genom alla tider.

16 juni: Favoritfallet i grupp A

Ryssland var första omgångens mest positiva överraskning. Efter 4–1-krossen mot Tjeckien nämndes Dick Advocaats gäng som en av utmanarna.

Men i den sista gruppspelsmatchen när avancemanget ”bara” skulle säkras kollapsade Ryssland. Grekland, som överraskat förr, vann med 1–0 och knep kvartsfinalplatsen.

På samma sätt gick luften ur Polen. Efter en explosiv första halvlek mot Grekland i öppningsmatchen nådde spelet endast sporadiskt dessa höjder igen.

Efter förlusten mot Tjeckien drabbades nationen av en apatisk landsorg.

17 juni: Ronaldos show

EM är en chans för Cristiano Ronaldo att skaffa sig fördel i jakten på den eftertraktade Ballon d'Or.

Det började inte så bra – Ronaldo missade när lägena dök upp i de två första matcherna – men i den avgörande matchen mot Holland svarade Ronaldo för EM:s hittills bästa individuella insats.

Han gjorde två mål, prickade stolpen två gånger, serverade lagkamrater på silverfat och tvingade Maarten Stekelenburg till ett par svettiga räddningar.

Superstjärnan har hittat nätet. Räcker det till den där titeln som Portugal borde ha tagit för åtta år sedan?

17 juni: Hollands fiasko

De nämndes som en av favoriterna till guldet. Men EM blev ett praktfiasko för Holland.

Det började med chockförlusten mot Danmark, fortsatte med uddamålsförlust mot Tyskland innan Portugal kontrade bort Bert van Marwijks gäng i ödesmatchen.

Kanske handlade det om för många egon, kanske om en obalanserad startelva.

Oavsett vilket var "Oranje" EM:s största besvikelse.

18 juni: Mario Balotelli tystas av lagkamrater

Vi vet att Mario Balotelli är en tickande bomb. Det vet lagkamraterna också.

Efter att Super-Mario gjort 2–0 mot Irland och säkrat avancemang firade han på vanligt sätt – genom att inte fira alls.

Men så plötsligt tittade han mot bänken/läktaren och började ropa. Leonardo Bonucci tog det säkra före det osäkra och höll igen munnen på Balotelli.

– Jag förstod inte vad han sa för han pratade engelska. Jag satte för handen för munnen för Mario är väldigt impulsiv som person, sa Bonucci.

Enligt uppgift ska Mario ha påbörjat meningen ”You son of a b...” med riktning mot den italienska pressen…

Följ ämnen i artikeln