Publicerad 2012-08-08

Stefan Alfelt analyserar HIF:s match mot Slask Wroclaw

Thomas Sörum, Christoffer Andersson och Alfred Finnbogason jublar efter mål.

HELSINGBORG. HIF är bara två matcher ifrån att kliva in i Champions Leagues gruppspel.

Men det blev ingen enkel väg dit trots 3–0 från första matchen mot Slask Wroclaw och 3–1 i går.

Ett hypernervöst hemmalag höll på att tappa allt i första halvlek.

Oavsett vilken motståndare Helsingborg får i play off måste man höja sig som lag rejält jämfört med hemmainsatsen mot Slask. Polackerna stressade HIF:arna högt upp i planen och inte ens Ardian Gashi och May Mahlangu klarade att hålla boll och slå de rätta passningarna.

Första halvlek var direkt dålig av Helsingborg som var riktigt illa ute så gott som varenda minut. Slask fick alldeles för enkelt hitta fram med passningar till Sebastian Mila och Cristian Diaz som satte press på HIF-försvaret.

Diaz gjorde enkelt 1–0 när han höll undan Loret Sadiku och sedan sköt under Pär Hansson. Men en helt oväntad kontring i 43:e minuten räddade matchen och Champions Leaguedrömmen. Ardian Gashi hittade Alfred Finnbogason i djupled. Islänningen avancerade, väntade ut polske målvakten Marián Keleman innan han chippade bollen över målvakten mot mållinjen där Thomas Sörum knäade in kvitteringen.

Spännande lottning

Så långt Helsingborgs enda avslut i matchen och ett mål som förändrade allt. HIF fick självförtroende igen och fyra minuter efter paus var det dags igen för Finnbogason och Sörum att slå till. En bröstning av Finnbogason till Sörum och så stod det 2–1.

Paret slog även till en tredje gång med passning från Finnbogason till Sörum som elegant lyfte in bollen till ett fullbordat hat trick. Att Finnbogason sedan brände en straff spelade ingen roll och nu väntar en spännande lottning till play off för Helsingborg på fredag.

Vilka som blir möjliga motståndare för Helsingborg avgörs under kvällen. Klart är att ingen ur trion Celtic, Cluj och Partizan Belgrad får gå vidare om HIF ska bli seedat och därmed slippa de bästa lagen ur gruppen av de tio seriesegrare som är kvar.