Champions Leagues 11 största höjdare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-09

Sportbladets Erik Niva listar

Det har kanske inte varit det allra mest klassiska Champions League-gruppspelet – men det har ändå varit några månader att minnas. Vi har sett den gamle mästaren briljera och den unge utmanaren dominera. Vi har följt hur en norrman styrt danskar till succé och hur en svensk burit italienarna på sina axlar. Vi har skådat fula knep, märkliga matcher och en tränare som sparkade sig till sparken. Sportbladets Erik Niva har sammanställt de elva saker vi tar med oss från Champions League-hösten 2010.

1 Inzaghis kanske sista show

Inför höstens mest glamourösa match sa José Mourinho att den enda han fruktade hos motståndarna var Filippo Inzaghi. Och ja, man får ge honom att han väldigt ofta faktiskt brukar få rätt i sina tvärsäkra profetior. Inzaghi gjorde två mål, och intog som 37-åring positionen som den allra främste målskytten i europacupernas historia. ”Jag är extra stolt över att uträtta det här i min ålder, och den här underbara kvällen är förmodligen den bästa i min karriär”, sa en själaglad Inzaghi. En dryg vecka senare drabbades han av en allvarlig knäskada som lär hålla honom borta från spel under resten av den här säsongen. Vi vet inte om vi någonsin får se honom på en fotbollsplan igen.

2 Gareth Bales dundrande genombrott

I första matchen gjorde han hattrick på en San Siro-halvlek, drog på egen hand ett tiomanna-Tottenham nästan hela vägen upp till kryss. I returmatchen två veckor senare var han ännu bättre. Trots att de regerande Europamästarna från Inter var förvarnade gjorde den 21-årige walesaren Gareth Bale gjorde precis vad han ville ute på sin vänsterkant. Han slog två assist, han sprang, han dribblade, han dominerade och han spelade ett ytterspel som – faktiskt – chockade Europa. Spurs holländske VM-finalist Rafael van der Vaart var själv smått häpen över sin lagkamrats framfart. ”Alla är livrädda för honom. Ikväll ställdes han mot Maicon, en av världens bästa försvarare – och han dödade honom”.

3 Ståle Solbakken står upp för FCK

Under 90 bultande minuter visade FC Köpenhamn att de var på allvar, att Wendt, Wiland och Antonsson faktiskt kunde mäta sig med Messi, Xavi och Iniesta. Och bara för att understryka poängen – omedelbart efter slutsignalen brakade Ståle Solbakken ihop med Pep Guardiola i en liten fysisk konfrontation vid sidlinjen. ”Jag försökte prata med honom, lugnt och stilla, men han hade sett rött. Han var provocerande”, kommenterade den väldige norrmannen Solbakken. Till sist fick unge världsmästaren Sergio Busquets gå in och skilja de båda tränartupparna åt. De hade mötts som jämlikar.

4 José Mourinho leker visklekar

Först viskade José Mourinho något till Jerzy Dudek, som sedan viskade något till Iker Casillas, som sedan viskade något till Sergio Ramos. Strax därefter hade både Ramos och Xabi Alonso tjatat till sig två röda kort som de båda formligen tiggde om att få. Några dagar senare bötfällde Uefa alla inblandade för ”osportsligt uppträdande”. Och då pratade José Mourinho med betydligt högre röst: ”Min mormor dog för många år sedan, men jag minns vad hon sa till mig som barn: ’Du ska vara glad om de är avundsjuka på dig’. Och det är vad som har hänt mig. Jag är glad att det finns en regel för José Mourinho och en annan regel för alla andra tränare. Det är en historisk bestraffning för mig. Eller, jag ser det som en medalj, inte som en bestraffning”.

5 Milan lutar sig mot Zlatan

Det här var ju hösten då fotbollsintresserade svenskar fick lära sig ytterligare ett nytt italienskt begrepp: ”Ibra-dipendente”, Ibra-beroende. Zlatan Ibrahimovic gjorde båda målen när Milan tog den nödvändiga segern hemma mot Auxerre. Han satte kvitteringen när de bärgade en livsviktig poäng uppe i Amsterdam. Och han bultade in den avgörande 25-metersmissilen i bortamatchen mot Auxerre, målet som definitivt tog Milan vidare till åttondelsfinal. Efter den matchen tvingades till och med den egna managern Max Allegri erkänna att jo, hans lag var Zlatan-beroende. ”Utan honom vore det väldigt, väldigt svårt”.

6 Roma återuppstår från dödsriket

0–2-underläge i paus, fortfarande på väg mot eliminering och kris med tio minuter kvar – då pressade Roma ur sig höstens riktiga sjörövarvändning. Givetvis var det Francesco Totti som till slut avgjorde, och som dessutom sparat kvällens kanske allra mest anmärkningsvärda insats till sist. Han kanske inte är känd för sitt ordföråd, den här gatusmarte romaren – men kapten Totti använde faktiskt ordet ”mikrokosmos” när han skulle sätta in den osannolika vändningen i ett större sammanhang.

7 Zilina slår i botten

Uefa-basen Michel Platini har reformerat kvalspelet till Champions League, allt för att ge klubbar från mindre fotbollsnationer bättre möjligheter att delta i huvudturneringen. På lång sikt kan det förhoppningsvis leda till en jämnare fotbollskarta. På kort sikt fick det konsekvensen att slovakiska Zilina gick igenom gruppspelet utan att ta en enda poäng, allt krönt av en 0-7-förlust hemma mot Marseille. ”Ska jag vara helt ärlig var jag inte särskilt sugen på att gå in till den här presskonferensen”, inledde hemmatränaren Pavel Hapal sitt försvarstal efter matchen. Det går att förstå honom.

8 Värsta tavlan och vackraste målet

I den allra sista gruppspelsomgången kom den största tavlan. Som 40-åring fick Twente-målvakten Sander Boschker göra sitt livs första Champions League-match. Det tog inte ens en kvart av matchen mot Tottenham, sedan skulle han ta emot en bakåtpassning – som försmädligt hoppade över hans fot och in i mål. ”En klassiker, men det är tur att jag inte är 18 eller 19 år. Jag kan i alla fall skratta åt det, inse att min Champions League-debut inte kommer att glömmas bort i trakterna kring Enschede”. Som motvikt gjorde Hapoel Tel Avivs anfallare Eran Zahavi senare samma kväll höstens allra vackraste Champions League-mål, en mjukt seglande bicycleta i Lyon. ”Nu behöver jag inte längre fundera över vilken dvd-skiva som är min favorit”, skrattade israelen med matchfilmen i näven.

9 Blåsningen i Barcelona

Föreställ dig situationen. Du är en anfallare som kommer helt fri mot Barcelona på Camp Nou i en viktig Champions League-match. Du är på gränsen till offside, du hör en vissling, du stannar. Sekunden därefter inser du att du faktiskt inte var på fel sida, utan att signalen du hörde var en fejk. Och ytterligare några ögonblick senare ser du Barcelonas reservmålvakt – en 35-åring i hästsvans – flina belåtet efter ett lyckat trick. Du har gått på en blåsning. Hur känner du dig då? Fråga FC Köpenhamns svenskbekanting César Santin. Han vet.

10 Tränaren som spårade ur

Med mindre än en kvart kvar och underläge i Basel hade vredesbägaren svämmat över för Cluj-coachen Sorin Cartu. Tre underarmssmashar med högern, två ilskna sparkar – sedan var avbytarbåsets plexiglas krossats. Två dagar senare hade han själv fått sparken. ”Vår image och våra värderingar kan inte förknippas med uppträdandet vi såg i Basel. På grund av de här oönskade gesterna från Sorin Cartu har vi beslutat oss för att avskeda honom. Vi vill be Uefa, FC Basel, våra fans och alla andra fotbollssupportrar om ursäkt”, sa Cluj-presidenten Iuliu Muresan.”.

11 Återkomsterna

Didier Drogba fick åka tillbaka till sin älskade Vélodrome-stadion i Marseille. Eduardo fick återvända till Emirates. Alex Ferguson fick leda sitt Manchester United hem till Govan-delen av Glasgow. Och John Terry tvingades återse Luzjniki-stadion i Moskva, samma arena där han var ett enda snedsteg ifrån att skjuta Champions League-bucklan till Chelsea för två och ett halvt år sedan. Zlatan var i Amsterdam, José Mourinho var på San Siro. Jodå, på många sätt var det här återigen en återkomsternas Champions League-höst.

Följ ämnen i artikeln