Svensson om Blåvitts kollaps: Vi ger bort tre poäng

Publicerad 2014-04-15

IFK Göteborg hade full kontroll på matchen i 45 minuter och såg ut att gå mot tre säkra poäng. Men i andra halvlek föll allt ihop för gästerna när BP tog över kommandot och snodde åt sig en poäng.

Gustav Svensson var tillbaka på ett allsvenskt mittfält – och såg ut att ha full kontroll på matchen.

Men i den andra halv­leken föll allt ihop för IFK Göteborg.

– Vi blev fega och jag vet ­inte varför, säger Svensson efter poängtappet mot BP.

IFK Göteborg

IFK Göteborg hade fullständig kontroll över matchen på Grimsta IP genom ­hela den första halvleken.

Efter fiaskot som mittback i återkomsten mot Malmö FF (0–3) var Gustav Svensson, i sjuke Jakob Johanssons frånvaro, tillbaka på sin naturliga position på innermittfältet. Och tillsammans med Philip Haglund vann hemvändaren i stort sett alla dueller på mittfältet – varpå Sam Larsson, Lasse Vibe och Robin Söder kunde ställa om i giftiga omställningar.

Det räckte till 1–0 i paus – men det borde kanske ha räckt till betydligt mer.

– Vi borde gjort två och kanske tre mål i första halvlek där vi dominerar matchen, säger Gustav Svensson.

”Ska göra saker snyggt”

Mittbacken Kjetil Waehler, tillbaka i startelvan, höll med:

– Vi ska avgöra matchen i första halvlek, men vi ska ­göra saker så jävla snyggt hela tiden istället för att dunka in den i mål, säger norrmannen.

Efter en halvlek såg Blåvitt alltså ut att gå mot tre säkra poäng, men i den andra halvleken föll allt ihop för Mikael Stahres mannar.

Helt plötsligt var det Brommapojkarna som dominerade spelet – och det totalt.

Blåvitt föll tillbaka, blev stundtals ordentligt tillbakapressade och upprullade och när Pontus Segerström nickade in 1–1-målet i 78:e minuten så hade det hängt i luften ett bra tag.

– Vi hade väldigt bra självförtroende, men vi blev fega och jag vet inte varför. Det känns som att vi ger bort tre poäng, säger Gustav Svensson.

Det kändes som att ni föll tillbaka i planen?

– Omedvetet gör vi det, det är ingenting som vi sagt att vi skulle göra. Vi skulle rulla på som i första, men så blev inte fallet.

”Vi springer i blindo”

Den i första halvlek så bollvinnande mittfältsduon Svensson–Haglund kom ­inte alls till sin rätt i andra när Brommapojkarna fick igång sitt kortpassningsspel.

– I andra springer jag och Philip (Haglund) i blindo när vi blir så långa i laget. Det straffade sig och det är jävligt surt att tappa tre poäng.

Men trots besvikelsen och poängtappet så trivdes Gustav Svensson på det allsvenska innermittfältet: det mittfält han lämnade sommaren 2010 och det mittfält han helst blir kvar på.

– Det kändes jävligt bra. Det är kul och det är där jag egentligen tycker jag hör hemma och där jag vill vara. Men sen spelar jag ju där Micke sätter mig, självklart.

IFK:S OJÄMNA INSATSER

31 mars: AIK–IFK Göteborg 0–2 (0–1)

Kommentar: En väldigt väl genomförd bortamatch där man på snabbt, rakt spel straffade AIK en gång i vardera halvlek. Defensivt så låg man bra i positionerna och John Alvbåge höll tätt. En rakt igenom väl genomförd bortamatch som resulterade i tre starka poäng mot guldfavoriten.

7 april: IFK Göteborg–Malmö FF 0–3 (0–2)

Kommentar: Göteborg kom ut väldigt virrigt i förstahalvlek och den nykomponerade backlinjen – där Gustav Svensson petade Kjetil Waehler – lät Guillermo Molins ganska bekvämt sätta både 1–0 och 2–0: mål som avgjorde matchen. I andra halvlek flyttade hemmalaget fram positionerna och pressade de regerande mästarna – även om Malmö kunde sätta 0–3-spiken i kistan.

11 april: BP–IFK Göteborg 1–1 (0–1)

Kommentar: Väldigt bra förstahalvlek där Göteborg låg kliniskt rätt i positionerna och gång på gång straffade ett naivt hemmalag. En nära på perfekt bortahalvlek – förutom att man inte gjorde fler mål av sina kontringslägen. I andra halvlek föll spelet helt plötsligt ihop som ett korthus: man blev fega, backade hem och tillät BP spela den fotboll man vill – och då hängde inte IFK:s tunga centrallinje riktigt med längre. På slutet låg Brommapojkarna på för att avgöra matchen och nypa alla tre poäng.