Två geniala pass – så vände Henke finalen

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-17

Barcelona vände drömmatchen på fem minuter

Segerjubel. Det blev Barcelonas spelare som fick höja bucklan efter segern i Champions League-finalen mycket tackvare Henrik Larssons framspelningar till Barcelonas båda mål.

Vilken vändning av Barcelona – och vilken rolig halvtimme för Henrik ”Henke” Larsson.

”Henke” spelade fram till Barcelonas båda mål när laget vände 0–1 till 2–1 inom loppet av fem minuter i slutet av matchen.

– Jag såg ingen Ronaldinho och jag såg ingen Eto'o, men jag såg Henrik Larsson, sa Thierry Henry till Sky Sports.

AVGÖRANDET Belletti trycker in 2–1 efter ett vacker förarbete av Henrik Larsson.

Det blev minst sagt dramatiskt när Barcelona blev Europamästare för klubblag på Stade de France i Paris i kväll.

Och det var svenske Larsson som stod i centrum i Champions League-finalen trots att han inte blev målskytt.

Larsson ersatte van Bommel efter en timmes spel och låg sen bakom spanjorernas vändning.

– Det var ett otroligt sätt för mig att avsluta karriären i Barcelona. Jag har haft en fantastisk tid här med två ligatitlar. Det är otroligt, sade Larsson till Reuters.

1–1 kom i matchens 76:e minut. En djupledsboll skarvades vidare av Larsson i straffområdet till Eto’o som i vänsterläge kunde överlista Arsenals målvakt Manuel Almunia.

Lehmann utvisad

Segermålet fem minuter senare kom efter ett ännu vackrare förarbete av Larsson. I högerläge öppnade han vägen för inhopparen Juliano Belletti med ett genialt pass in i straffområde. Ur dålig vinkel kunde Belletti skjuta bollen mellan benen på målvakten Almunia.

– Det är svårt för en back att göra mål i Champions League, sa den förvånade segerskytten.

Dramatiken började redan i den första halvleken. Redan i den 18:e minuten blev Arsenals ordinarie målvakt Jens Lehmann utvisad sedan han dragit ner en fri Eto’o.

Almunia ersatte Lehman som även tvingades avvara Robert Pires.

Trots en man mindre på banan kunde Arsenal ta ledningen i den 37:e minuten. Thierry Henry hittade Sol Campbells huvud med en frispark från högerkanten, Campbells nick överlistade Barcelonas målvakt Victor Valdes.

Barcelona och Eto’o hade en jättechans på tilläggstid av den första halvleken när han vände bort Campbell i straffområdet och sköt ett bra skott som Almunia kunde styra i stolpen.

Arsenals svensk Fredrik Ljungberg gjorde ett jättejobb och tillhörde en av planens bästa spelare. Trots det fick han gå av planen som en förlorare.

– Vi kunde ha vunnit matchen, det här känns tungt för oss. Dom är ett bra lag, men jag tycker vi kontrollerade det ganska bra. Olyckligtvis gjorde de målen, sa Ljungberg dämpat.

I den andra halvleken strilade regnet ner över Stade de France och länge såg det ut som om tårarna skulle få rinna ner på kinderna på Barcelonas fans. Men i stället blev det glädjetårar för spanjorerna efter två geniala framspelningar av ”Henke” Larsson.