”Hemskt att se”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-19

Anrika Öster på väg ur superettan – legendarerna lider

Profilerna Thomas Ravelli och Lars-Åke Lagrell lider med klubben i deras hjärtan.

Klubben har fyra SM-guld och har fostrat en drös landslagsstjärnor.

På söndag riskerar anrika Östers IF att åka ur superettan.

– Det är hemskt att se, säger Thomas Ravelli.

Öster åkte ur allsvenskan förra säsongen och årets säsong i superettan har varit ett fiasko. Efter en medioker inledning fick tränaren Giles Stille sparken i mitten av september och ersattes av Göran Hagberg och Jevgenij Kouznetsov.

Men den nya duon har inte lyckats vända den negativa trenden. Inför söndagens ödesmatch mot Mjällby hemma på Värendsvallen har Öster tre raka förluster med noll mål framåt.

Första gången sedan 1959

I allra värsta fall kan Öster åka ur superettan redan på lördag, om laget förlorar mot Mjällby samtidigt som Jönköpings Södra och Falkenberg vinner sina matcher. Skulle Öster åka ur superettan är det första gången sedan 1959 som laget ligger två divisioner under allsvenskan.

– Jag hade inte förväntat mig att de skulle åka ur allsvenskan ifjol, och de har ju fortfarande stora delar av den allsvenska truppen kvar, säger Thomas Ravelli, SM-guldvinnare 1980 och 1981, och klubben trogen mellan 1969 och 1988.

”Tråkigt”

– Det är hemskt att se. Jag har tre lag i mitt hjärta. Det är Göteborg, Åtvidaberg och Öster. Det är alltid tråkigt när lag med den historiken går dåligt.

Känns det onödigt?

– Det borde inte behöva ske, men det är svårt att stoppa en negativ spiral.

Två personer som är starkt förknippade med Öster är svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell och förre förbundskaptenen Tommy Svensson.

– Förbundsledare i allmänhet, och förbundsordförande i synnerhet, måste bortse från klubbsympatier. Jag jobbar för alla och klarar sig Öster så gör man det på bekostnad av någon annan. Men jag är orolig, såklart, säger Lagrell som har hållit på Öster i 50 år.

”Det krävs förebilder”

– Årets säsong har varit en stor besvikelse och det känns tråkigt, konstaterar Svensson, vars far är Stig ”Mr Öster” Svensson, som var ordförande i klubben 1943-89.

Kalmartränaren Nanne Bergstrand, tränare i Öster mellan 1994-96, lider också med sin förra klubb:

– Det vore oerhört tråkigt om Öster åkte ur superettan. Tråkigt för smålandsfotbollen eftersom det krävs förebilder här för att det ska komma fram fler lovande ungdomar, säger han.

Tolv utlänningar i truppen

Öster har tidigare varit bra på att fånga upp småländska talanger. Det verkar inte fungera så bra längre.

Många väljer Bergstrands Kalmar i stället. Framför allt för att det är en välmående klubb och dessutom spelar i allsvenskan.

I dagens Öster-trupp finns hela tolv utländska spelare.

– Problemet som jag ser det är att man valt att ta in för många utländska spelare. Det blir oerhört svårarbetat om det finns flera olika nationaliteter i en trupp. Inte minst när det gäller språket. Ska man värva utifrån så måste man göra det med tydlig strategi. Det är viktigt att få in spelare som behåller lagandan och har klubbkänsla, säger Nanne Bergstrand.

Följ ämnen i artikeln