Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Dag, Daga

”Det uppmuntrar de värsta avarterna”

Publicerad 2015-12-09

Idrottsforskaren kritiserar nya uppropet

Problemet är de överens om.

Men när nätverket ­ViLirare ändå förespråkar cupspel och att lyssna mer på barnen säger idrottsforskaren Tomas Peterson ifrån.

– Det uppmuntrar de värsta avarterna, säger han.

Tomas Pettersson, idrottsforskare.

Tomas Peterson är idrottsforskare på Malmö Högskola med specialfokus på selektion och talang­utveckling. Hans arbete är en av de pelare som ­svenska fotbollsförbundet lutat sig på när de tagit fram den ­utvecklingsplan som nu bland annat innebär att ­utslagning i cuper och ­tabeller i serier slopas upp till tolv års ålder.

I går ­läste han det senaste in­lägget i debatten från ­nätverket ViLirare. Han konstaterar att de båda är överens om problem­beskrivningen; ”tävlingshetsen är vedervärdig” och ”de vuxna är problemet”.

Lösningen menar han dock är en annan.

– Det är del önsketänkande, hur saker borde vara men inte är. För ovanlig­hetens skull har förbundet nu satt ner foten för att ­göra något åt det här, säger han och fortsätter:

– Vi kan inte trycka den här hetsen ner i åldrarna, vi kan inte bli av med fler ­tidigare. Det är så ­jönsigt att det inte liknar ­någonting.

Vuxna gör fel

ViLirare menar att just cupspel är viktiga lärotillfällen, behöver inte barn lära sig vinna respektive ­förlora?

– Två saker: det ena är att det här med cuper tar fram de allra sämsta sidorna av det här. I cuper gör vuxna alla de fel man kan göra, allt handlar om att vinna nästa match. Det uppmuntrar till de värsta avarterna.

– Det andra svaret är att barn tävlar hela tiden. Från det man lär sig att krypa. Men skillnaden är att ­tävlandet inte har några konsekvenser, ena gången vinner jag, andra gånger vinner du. Sen glömmer man och nollställer. Det är vuxnas behov att visa sig duktiga som förstör det, ­säger Peterson.

En annan kritik är att man måste lyssna mer på ­barnen, vad säger du om det?

– Jag har en djup motvilja mot den här typen av ­argument som säger att ”barnen vill gör det här”. ”Barnen vill träna 20 ­timmar i veckan, barnen vill bara spela fotboll så varför ska vi inte låta dem göra det?”

– Då brukar jag säga att om din dotter vill hänga på plattan mellan 01–05 varje natt för det är så in i helvete roligt, vad säger du då? De säger att man inte kan jämföra, men det är precis det man kan göra. Det är ett föräldraransvar. Först överför man sitt eget intresse för fotboll på sitt barn sen använder man dem som en ­urskuldning. Det är lågt och dåligt.