Förlust med 3–0 och 150 000 kronor i böter.

Det blir straffet mot Malmö FF efter jätteskandalen på Swedbank stadion.

Helsingborg bestraffas med 25 000 kronor i böter.

Malmö FF

Det var i Skånederbyt mellan Malmö och Helsingborg den 24 maj som den största skandalen i svensk fotboll någonsin inträffade.

I 30:e minuten – strax efter att Helsingborg tagit ledningen med 1–0 – urartade tillställningen.

Ett knallskott kastades in från läktaren med Malmö-supportrar och landade precis bredvid Helsingborgs målvakt Pär Hansson.

En huligan sprang strax efter in på planen och tog sig fram till straffområdesgränsen där Hansson satt. Huliganen hann knuffa till Hansson innan ordningsvakterna kunde övermanna huliganen och ta bort honom från planen.

Sju bengaler och en blinkbengal

Matchen avbröts och spelarna lämnade arenan. Domaren, matchdelegater och polis samlades och beslutade efter drygt 20 minuter att inte återuppta matchen.

I dag kom domen mot klubbarna från svenska fotbollsförbundet.

Helsingborg tilldöms segern med 3–0.

Malmö får böta 150 000 kronor och Helsingborg 25 000 kronor.

Det är utrett att det antändes sju bengaler och en blinkbengal på Helsingborgs supporterläktare. Vidare är det klarlagt att det på Malmö FF:s supporterläktare antänts 16 bengaler och ett knallskott.

Huliganen väntar på dom

Malmö FF åläggs att sätta upp nät eller annat skydd framför ståplatsläktaren på Swedbank Stadion, vilket ska finnas uppsatt under Malmös hemmamatcher från och med den 3 juli till och med den 30 oktober.

Huliganen, som har hunnit fylla 19 år, väntar på civilrättslig dom.

Han är misstänkt för ofredande och brott mot ordningsstadgan, brott som sannolikt bestraffas med böter.

Dagen efter skandalen pratade huliganen med Sportbladet och motiverade orsaken till sin handling med att han hade blivit förbannad på Helsingborg när de gjorde mål.