Jönköpings Södra kvar i superettan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-11-02

Får sällskap av Vasalund

Södra är bättre än Öster.

Jönköpings Södra spelar i superettan även nästa säsong. Östers 2–1 från det första kvalmötet räckte inte sedan Jönköping vunnit söndagens retur med 3–0, vilket var ställningen redan i halvtid.

Däremot åker Limhamn/Bunkeflo ur efter förlust hemma mot Vasalund som nu är tillbaka i den näst högsta divisionen.

Jönköpins Södras estniske landslagsman Kristen Viikmäe gjorde 1–0 efter en dryg kvart. Tomas Backman ökade på till 2–0 efter en halvtimme och sex minuter senare gjorde Viikmäe sitt andra mål för dagen.

Öster spelade i allsvenskan så sent som 2006, men ramlade ner i superettan och satsningen på att nå tillbaka till högsta serien slutade med ny nedflyttning. Och söndagens misslyckande (Jönköpings Södra vidare med sammanlagt 4–2) innebär att Öster spelar i division ett även nästa år.

Bättre gick det för Vasalund, tvåa i division ett norra i höstas, som vann med 4–1 borta mot det numera före detta superettanlaget Limhamn/Bunkeflo. Solnalaget tog ledningen genom Yosif Ayoba efter 23 minuter och Thomas Carlsson ökade på till 2–0 två minuter före halvtid. Hoppet tändes för hemmalaget när Erol Bekir reducerade på straff på tilläggstid, men dog när Yosif Ayoba gjorde 3–1 åtta minuter in i andra halvlek.

I det läget var Limhamn/Bunkeflo tvunget att göra tre mål eftersom den första matchen slutade oavgjort, 0–0. I stället kunde Vasalunds Malick Jobe göra matchens sista mål i slutskedet.

Senast Vasalund spelade i näst högsta fotbollsdivisionen var 1997.