Dagens namn: Uno

Matilda Nildén sänkte AIK – Häcken vann efter drama

Publicerad 2024-05-18

BK Häcken gick mot förlust AIK.

Då klev inhopparen Matilda Nildén, 19, fram och sänkte sitt gamla lag med ett mål.

– Äntligen! Det var bara lättnad, säger Nildén i Viaplay.

Efter sex omgångar var CL-kvartsfinalisten från i våras fem poäng från tätduon Rosengård och Hammarby.

Mot nykomlingen AIK såg det länge illa ut.

Det var det vitklädda bortalaget (Häcken) som började bäst och hade stor andel bollinnehav genom hela matchen. Men AIK försvarades sig heroiskt i värmen.

Det var AIK som gjorde det första målet, ur ingenting – genom Maja Johansson som överlistade landslagskeepern Jennifer Falk via stolpen.

”Otroligt skönt”

En stund tidigare hade Matilda Nildén äntrat planen för Häcken. Ifjol gjorde 19-åringen 23 mål för AIK när laget gick upp från Elitettan och flytten från Stockholm blev uppmärksammad.

Efter 22 minuter på planen kvitterade Nildén (i 82:a minuten) med sitt första mål i damallsvenskan för Häcken.

– Det var otroligt skönt att få in den. Det var ett tag sedan jag gjorde mål. Äntligen kände jag, det var bara lättnad, säger Nildén i Viaplay.

I 91:a minuten var vändningen fullbordad för Häcken. Sandberg, som missat bra läge i första, nöp till från distans och kunde se jätteskottet gå in till 2–1. De tre poäng gör att Häcken nu går upp två poäng bakom toppduon Rosengård och Hammarby, som möts i en tidig seriefinal i morgon.

Hittills i Häcken har det bara blivit en start för Nildén.

– Det har varit en tuff start, säger hon.

Vann efter sent mål

AIK är nu kvar på tolfte plats, som innebär negativ kvalplats.

I Skåne blev det bortaseger för IFK Norrköping mot Vittsjö. Gästerna tog ledningen redan efter sju minuter genom Sabina Ravel.

Kort innan halvtidsvilan kvitterade Kayla Adamek för Vittsjö med ett läckert distans skott i nättaket. Norrköping svarade sent omsider i 87:e minuten genom Vesna Milivojevic och såg till att säkra tre poäng som skjuter upp dem på fjärde plats. Det matchavgörande målet var serbens andra för säsongen.