Så nära, Kalmar!

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-22

De svenska mästarna ute
ur CL-kvalet efter tät match

Kalmar stod för en stark insats och gjorde tre mål på Fredrikskans, men ett slarvigt insläppt mål i inledningen blev avgörande.

Efter totalt 3-3 är de svenska mästarna utslagna med färre gjorda mål på bortaplan.

– Tungt, jag tycker att vi är bättre än dem, säger Rasmus Elm till SVT.

Kalmar hade egentligen inget att förlora: efter en ineffektiv insats i Ungern och 0–2 i baken var de svenska mästarna tvungna att gå framåt.

Det fungerade också bra i början. Rasmus Elm lyfte fram bollen till Tobias Eriksson som spelade snett inåt till framstormande Kalmarspelare – men ingen fick en tå på inspelet. Strax efteråt sköt Daniel Mendes hyfsat från dålig vinkel.

Men så föll allt.

Tvingades göra fyra

I Debrecens första riktiga anfall nådde ett genialt instick fram till Varga som placerade in 0–1. I det läget låg Kalmar under totalt med 0–3 och behövde med tanke på bortamålsregeln göra fyra för att avancera.

– Vi får inte släppa in så enkla mål, det var precis vad vi gjorde i Ungern förra veckan också, sa Rasmus Elm efer matchen till TT.

Lyckligtvis kom replikerna fort. Först sköt David Elm en frispark i ribban, sedan revanscherade han sig när han lämnades ensam i straffområdet och nickade in kvitteringsmålet.

Och efter en halvtimmes spel tog sig Daniel Sobralense loss på högerkanten, slog bollen snett inåt där Daniel Mendes mötte och stötte in 2–1.

Öste på mot mål

I andra halvlek fick Petter Wastå det lugnt. Allt spel var förlagt till Debrecens planhalva och Kalmar skapade flera halvchanser. Sobralense spelade in bollen fint mot Tobias Eriksson som sköt i gaveln, Rasmus Elm "vallade" en frispark på Ricardo Santos – men bollen ville inte in.

Med tjugo minuter kvar drog sig Ricardo Santos loss på högerkanten, bröt sig in i straffområdet och fälldes. Rasmus Elm klev fram, siktade och satte 3–1 till vänster.

Med fem minuter kvar visades Péter Maté ut efter att ha fått sin andra varning. Frisparken var i farligt läge, men Rasmus Elm drog den i muren. Därefter skapade Kalmar inget farligare än en Santosnick utanför, utan tiden rann ifrån dem.

– Det känns riktigt bittert och kommer att göra det en lång tid framöver, sa Stefan Larsson dystert till TT.

Det här var nionde året i rad som de regerande svenska mästarna misslyckas med att kvala in till Champions League.