PSG:s olagliga krig mot fansen

Uppdaterad 2013-10-21 | Publicerad 2013-10-19

Portade – med hjälp av olaglig lista: ”Vi är utsatta för diskriminering”

Paris SG har blivit av med huliganvåldet som härskade på läktarna för några år sedan. Men konflikten med supportrarna är inte över.

Zlatan Ibrahimovic är skadefri och Paris Saint-Germain leder ligan. Den tidigare så stökiga parisklubben har fått ett ansiktslyft värt miljarder och blivit av med huliganvåldet som härskade på 00-talet.

Men ett par år senare är bråket mellan PSG och dess mest hängivna supportrar långt ifrån över, det har bara flyttats bort från arenan. Och den här gången är klubben själv som misstänks för att använda sig av olagliga metoder.

När PSG:s damlag mötte Lyon på hemmaplan den 29 september fick 66 biljettinnehavare lämna Stade Charléty utan att ha blivit insläppta. I veckan har supportrarna, vissa tidigare tillhörande Paris Saint-Germains ökända ultragrupper, anmält klubben och krävt pengarna tillbaka.

Från PSG:s sida har man hittills vägrat att kommentera ärendet. Klubbens ledning har mer eller mindre duckat frågan i över ett år.

– De flesta av oss har fått tillbaka pengarna för biljetten, men vi har inte fått någon förklaring. Att de ersätter oss ser jag som ett halv erkännande från klubbens sida att de har fel, säger James, 38.

Han har hållit på Paris Saint-Germain sedan tioårsåldern, och såg matcherna på Parc des princes från klubbens ökända Auteuil-kurva innan han för ett par år sedan fick problem att komma in på arenan. James är ostraffad och i formell mening inte heller avstängd från klubbens evenemang. Det hindrar inte PSG från att hitta andra sätt att stänga ute icke önskvärda supportrar.

Enligt vittnesmål från läktaren på Parc des princes kan det innefatta allt från tidigare medlemmar av ultragrupper till privatpersoner som via sånger eller banderoller på arenan kritiserat PSG för att de 2011 sparkade tränaren Antoine Kombouaré till förmån för Carlo Ancelotti.

– Vi vill se till att lagen följs. Alla är överens om att klubben och ordningsmakten ska hålla borta våldsamma element, men folk som sjunger protestramsor som är respektfulla måste få göra det, precis som lagen säger, säger supportrarnas advokat Pierre Barthélemy.

Nekas inträde

Under säsongen hittills har parisklubben, med hjälp av lokala polismyndigheter, stoppat alla supportrar som inte åkt med klubbens officiella bortamatchfölje från att komma in på arenorna i Nantes och Valenciennes. Utöver Parc des princes och Stade Charléty har flera supportrar med biljett också nekats inträde på PSG:s handbollsmatcher utan synbart giltig skäl.

– De har antingen sett till att vi inte fått köpa biljetter i kassan, eller, om vi köpt online, makulerat dem i efterhand så att vi ändå inte kommit in på matchen. När jag bett om en anledning, ett juridiskt skäl som förklarar varför vi blir stoppade, säger de ofta inget alls, säger James.

PSG:s säkerhetspersonal väljer nu inte bort sin publik på måfå. I juni i år berättade tidningen l’Express att parisklubben tillsammans med Antihuligan-organisationen DLNH upprättat en ”svart lista” på långt över 2 000 namn som man inte vill se på arenan.

Det finns två problem med det:

Listan är en förteckning över personer som aldrig ertappats eller dömts för någon form av våldsamheter på eller utanför klubbens idrottsevenemang, och som i juridisk mening därför inte kan nekas inträde på Parc des princes, som är en offentlig plats.

Den är olaglig.

Franska privata aktörer och organisationer har inte rätt att kartlägga och sammanställa privatpersoners identitetsuppgifter, i synnerhet inte när de inte är misstänkta för något brott.

Den svarta listan hamnade snabbt under utredning hos Nationella kommissionen för informationsfrihet. Ett ganska allvarligt övertramp från PSG:s sida, kan tyckas, men från klubbens håll har det varit knäpptyst i frågan. Generaldirektör Jean-Claude Blanc har under hösten sagt att PSG försvarar rätten att ”ta emot den publik man vill ha på arenorna”.

”Har ingen åsikt”

Tränaren Laurent Blanc är försiktig när han uttalar sig i frågan.

– Det finns uppenbarligen ett problem, sen är det inte upp till tränaren satt ta tag i det här, det är en fråga för klubben och klubbens ledning. Jag vill inte ha en arena eller en klubb utan supportrar, det är klart, men jag känner inte till allt heller, säger Blanc till Sportbladet.

Kan du förstå de som tycker att klubben velat byta image och supportrar samtidigt i och med quatariernas ankomst?

– Man kan ha den ståndpunkten om man är före detta supporter, men jag förbehåller mig rätten att inte ha någon åsikt om det.

Paris Saint-Germains metoder må tyckas kontroversiella, men de har haft sina skäl att ta i med hårdhandskarna.

Mellan 2006 och 2010 dödades två personer utanför Parc des princes i samband med match, otaliga skadades i uppgörelser mellan hemma- och bortalagssupportrar och mellan arenans två kurvor Supras Auteuil och Kop Boulogne. PSG hade tappat greppet, polisen likaså och i kampen mot huliganvåldet sjösatte dåvarande presidenten Robin Leproux en policyplan som innebar att de störande elementen skulle rensas ut. Pronto.

Rensat bort mer än våldet

Enligt Leproux-planen skulle alla supporterföreningar upplösas, vilket möjligen gör Paris-klubben till den enda i fotbollsvärlden där fansen faktiskt inte får organisera sig. Kurvorna försvann, våldsverkarna kastades ut med huvudet före och ett år senare var det hetsiga, hetlevrade och ibland livsfarliga Parc des princes förvandlat till en ganska städad arena med nya qatariska ägare och en parad av världsstjärnor i startelvan.

Många av PSG:s mest trogna supportrar tröttnade, de allra flesta var oavsett avstängda från Parc des princes enligt den nya modellen, andra ville inte lämna arenan men hade inget val.

PSG hade fått i väg det man ansåg var det värsta packet från Parc des princes. Problemet var att man fått bort mycket mer än så.

– Vi försöker ha en dialog med olika organisationer, just nu pratar vi med Paris Foot Gay (ett nätverk som jobbar mot diskriminering på grund av sexuell läggning) eftersom de också anser att vi är utsatta för diskriminering, säger James och fortsätter:

– Antingen fortsätter den här repressiva politiken, Parc des princes kommer vara fullt ändå. Men hur kan en klubb vilja vara helt avskuren från sina supportrar?

Källor: 20 Minutes, l'Express, Le Parisien.

Följ ämnen i artikeln