Sportbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

I kväll ska Blågult varnas: ”Alla måste vara aggressiva...”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-06-06

skandalbilderna från ullevål När Norge mötte Grekland i EM-kvalet på Ullevål i höstas såg det ut så här vid de fasta situationerna. Grekerna kunde göra i princip vadsomhelst utan att domaren Massimo Busacca agerade. ”Det är något av det värsta jag sett. det är tragiskt för fotbollen”, sa tidigare landslagstränaren Egil ”Drillo” Olsen efter matchen. På tisdag spelar Sverige mot Grekland. Domare? Massimo Busacca...

LUGANO/SALZBURG. Här är mardrömsbilden från Norges möte med Grekland i höstas.

I kväll visas den för svenska spelarna.

– Vi måste veta exakt hur vi ska agera vid hörnor, säger mittbacken Petter Hansson.

Sekvenser från EM-kvalmatchen mellan Norge och Grekland från september 2007 ingår i den DVD-film som landslagsspionen Thomas Lyth satt ihop. DVD:n utgör grunden i den teorigenomgång som förbundskapten Lars Lagerbäck håller för spelarna i kväll klockan 19.00 på hotell Villa Sassa i Lugano.

– Det har varit en teorigenomgång i kväll (läs; i går), en återkoppling till Ukraina-matchen. I morgon (läs; i dag) blir det mer inför Grekland, säger presschefen Thomas Saleteg.

Spelarna kommer bland annat att få se bilder från grekernas tuffa spel vid hörnor mot bland annat Norge. Spionen Thomas Lyth vill inte svara på om han anser att Grekland satt fasthållningarna i system.

– Det vill jag inte kommentera. Jag bara noterar att Uefa har gått ut med att domarna ska vara mer observanta på vissa saker under EM, säger Lyth.

Strupgrepp och livtag

Sverige–Grekland döms av Massimo Busacca från Schweiz, samma domare som dömde just Norge–Grekland i september och lät situationerna här på bilden passera, trots att det förekommer såväl strupgrepp som livtag, en rejäl fasthållning samt något som påminner om en flygande mara. Allt detta i straffområdet i samband med en hörna.

Sverige ändrade nyligen sin taktik vid defensiva hörnor, från markeringsspel till ett rent zonspel.

”Vi ville testa”

– Vi ville testa det och se hur det såg ut. Det var väl relativt okej. Framtiden får utvisa om vi tar med det in i EM, sa förbundskapten Lagerbäck.

Mot bakgrund av att spionen Thomas Lyth upptäckt att Grekland jobbar mycket med fasthållningar känns förändringen logisk, zonspel innebär att man befinner sig på avstånd från motståndaren och enbart går på boll.

Har inte haft tid

Problemet är att Sverige inte haft mycket tid att nöta in den nya hörntaktiken.

– Alla måste veta exakt hur de ska agera i sina zoner. Och för att det ska det fungera, måste alla vara aggressiva, säger mittbacken Petter Hansson.

Norges förbundskapten Åge Hareide är tveksam om zonspel är lösningen för att komma undan grekernas fasthållningar.

– Jag vet inte om det är rätt sätt. Grekerna kommer söka upp man mot man-duellerna och gå i kroppen oavsett, säger han.