Dundertavlan

Publicerad 2014-06-18

Akinfejev syndabock med ”en Pat Bonner” i poängtappet

Det är misstaget som kommer hemsöka Igor Akinfejev.

Den ryske målvakten tappade in sydkoreanen Keunho Lees distansskott och kostade Ryssland två poäng i 1-1-matchen.

En tavla SVT:s kommentator Staffan Lindeborg borde känna igen.

De kommer förr eller senare i ett VM-slutspel: Målvaktstavlorna. I 2014 års upplaga fick vi vänta till den allra sista matchen i den första gruppomgången – men då blev den också rejäl.

Repris på Bonner

Sydkoreas Keunho Lee provade skott från distans men sköt rakt på Rysslands målvakt Igor Akinfejev. Den 28-årige målvakten skulle bara plocka in bollen i skopan men gjorde ett jättemisstag och lyckades lobba den över sig själv in i eget mål.

– Ser du målet de gör? Det är inte lätt men spelarna reagerade på ett bra sätt. Det är viktigt för mig. Sedan hade vi möjlighet att göra 2-1 men sådan är fotbollen, säger Rysslands förbundskapten Fabio Capello.

Tavlan påminde inte lite om när Irlands målvakt tappade in bollen mot Holland under VM 1994. Även då kommenterade Staffan Lindeborg, då med det klassiska referatet ”Nämen, Pat Bonner… vad gör du?”.

– Vad gör han? Han gör 1-0 men vad gör den ryske målvakten? Det är en målvakstabbe modell större, sa Lindeborg om Rysslands repris.

Inhoppare räddade poäng

Lee hade kommit in i matchen efter 56 minuter men fick inte bli matchhjälte. I jakt på en kvittering bytte Ryssland in veteranen Alexander Kerzjakov efter 71 minuter och bara minuter senare gav det utdelning.

I en grötig situation, efter flipper-spel i Sydkoreas straffområde, tog 31-åringen vara på en retur och stötte in kvittering. En livsviktig poäng som förmodligen i alla fall fick syndabocken Akinfejev att andas ut lite.

Ryssland möter nu gruppledaren Belgien, som slog Algeriet med 2-1, i nästa omgång.