Dagens namn: Helge

Norge till final – efter straffdrama

Publicerad 2013-07-25

Veteranmålvakten Hjelmseth knep två straffar

JUBEL. Marit Christensen, i vitt, sträcker händerna i luften efter sitt 1–0-mål.

Norge hade ena foten i final när Danmark kvitterade sent och tvingade fram straffar.

Där blev målvakten Ingrid Hjelmseth, 33, stor hjälte med två räddningar.

Nu väntar Tyskland på Friends Arena.

Semifinalen var bara tre minuter gammal när Norge tog ledningen med 1–0 genom Marit Christensen.

Det resultatet såg ut att stå sig matchen ut, men i den 87:e minuten kvitterade Danmark när Linköpings mittfältare Mariann Gajhede Knudsen, 28, nickade in 1–1 från nära håll.

Den sista sparken i förlängningen var en norsk hörna som smet rätt igenom försvaret, bara en meter från mållinjen, men det skulle krävas ett straffdrama för att få till ett avgörande.

Statsministerns hyllning

Norske veteranmålvakten Ingrid Hjelmseth räddade de första två straffarna. Samtidigt var lagets skyttar iskalla från elva meter och satte samtliga fyra försök.

”Vilken målvakt, vilket lag! Grattis, nu går vi för guld”, twittrade landets statsminister Jens Stoltenberg efteråt.

Matchen slutade 5–3 till Norge som kommer att möta Tyskland i finalen på Friends Arena klockan 16.00 på söndag.