Ebbers hyllas för sin ärlighet – efter bortdömda ”handsmålet”

Han erkände att han tog med handen och fick se sitt segermål bortdömt.

Ärligheten hade kunnat kosta St Pauli miljoner.

Nu hyllas Marius Ebbers av hela fotbolls-Europa.

– Han är inte bara matchens lirare utan också årets spelare, sa motståndartränaren Uwe Neuhaus.

St Pauli slåss för uppflyttning i i Bundesliga. Det var alltså ytterst viktiga poäng som stod på spel i tisdagens möte med Union Berlin.

När anfallaren Marius Ebbers nickade in 2–1 i den 80:e minuten såg han ut att säkra segern.

Men istället för att fira målet erkände han för domaren att han tagit bollen med handen.

Ärligheten segrade

– Domaren frågade mig om jag hade gjort mål med handen och jag förklarade för honom att jag använde både mitt huvud och min hand. Ängeln på min axel tog överhanden där, sa Marius Ebbers.

Domaren Tobias Welz, som dömt mål och pekat mot mittpunkten, ändrade sig och blåste frispark.

Ärligheten segrade denna gång, St Pauli avgjorde matchen i den 90:e minuten.

– Jag är tacksam för det, annars hade jag suttit här som nationens fåntratt.

Sedan dess har 34-åringen hyllats i Tyskland. På träningen dagen efter matchen flockades journalister från hela landet runt Ebbers.

– I mina ögon är han inte bara matchens lirare utan också årets spelare, sa Union Berlins tränare Uwe Neuhaus.

St Paulis sportdirektör Helmut Schulte föreslog skämtsamt att Ebbers "borde få ”Nobels fredspris”.

Vann fair play-pris i fjol

Det var inte första gången som St Pauli agerade hedervärt. Förra säsongen när laget krigade för överlevnad i Bundesliga svarade anfallaren Gerald Asamoah för en fair play-gest. I slutminuterna i matchen mot Hannover, vid ställningen 0–0, tilldömes han, felaktigt, en hörna. Hannoverspelaren Sergio Pinto bad domaren att fråga Asamoah, som erkände att det borde ha varit inspark. Hannover avgjorde matchen och vann med 1–0 ett par minuter senare.

Asamoah tilldelades senare under året ett Fair play-pris av den Tyska olympiska kommittén.

Men alla var inte positiva till fenomenet att domaren i förra veckans match frågade spelaren om han tagit med handen.

– Han ska blåsa för vad han sett, inte fråga spelarna, sa Helmut Schulte.

– Det är väldigt tufft att lägga över en så stor börda på spelaren, sa St Pauli-tränaren André Schubert.

Marius Ebbers fick frågan – och svarade ärligt.