Wagner: Ukrainas problem - glädje för Guidetti och Ibra

Publicerad 2012-02-29

Sportbladet på plats när Ukraina vässade formen inför EM i sommar

TEL AVIV. Ukraina är laget med målgaranti.
Utan flera av sina största stjärnor bjöd Sveriges EM-motståndare på svängdörrar i försvaret – och effektivitet framåt mot Israel i 3-2-segern.

Under 2011 spelade inte Ukraina en enda mållös landskamp. Mest målsnålt var det två gånger om mot – gissa! – just det, Sverige.
Utan tre (!) av sina ordinarie mittbackar (Tjigrinskij, Rakitskij, Kucher) blev landskampen mot Israel inget undantag. Saknades gjorde även superstjärnan Andrej Sjevtjenko, som inte var med i truppen efter att precis kommit tillbaka från skada.

1-0 på straff

Första halvlek präglades av ett klart övertag i bollinnehavet för de blågula gästerna i ett ganska långsamt bolltempo. 1-0 (17) gjorde Oleg Gusev på straff efter att store Andrej Jarmolenko ramlat lätt.
Evgenij Konoplianka rullade vackert in 2-0 i 45:e minuten efter passning från Marko Devic.
Då hade Israel och Genkanfallaren Eljaniv Barda bränt tre jättelägen efter såsigt ukrainskt försvarsspel.
Linjerna i det ukrainska anfallsspelet fanns där klart under de inledande 45 minuterna: uppspel från Anatoli Tymoschuk till mötande Andrej Voronin för att sedan ofta söka Jarmolenko ute till höger.
Den förre Liverpoolspelaren Voronin hade kritiserats av förbundskaptenen Oleg Blokhin före landskampen för att visa för lite i landslaget jämfört med i klubblaget Dynamo Moskva.
Nu säkrade en aktiv och ständigt passningsbar Voronin sannolikt EM-platsen genom insatsen under första halvlek.

Har försvarsproblem

I paus var sedan Voronin en av fyra byten som Blokhin genomförde – och efter det försvann mycket av det organiserade spelet.
Bleka Israel gick på offensiven, fick straff efter hands på försvarsinhopparen Vitalij Mandzyk. Tomer Hemed slog in reduceringen (55) och  Jarmolenko tryckte in 3-1 för Ukraina från nära håll, fint framspelad av Alexander Aliev fem minuter senare.
Det ukrainska försvaret fortsatte att vara öppet och förvirrat. Ben Sahar fick en jättelucka, ryckte loss och placerade in 2-3 i 63:e minuten.
Israel fortsatte att trycka på i jakten på en kvittering, men offensiven mattades av och en upprörd Oleg Blokhin fick något bättre ordning på defensiven.
Slutsatsen ändå  efter Ukrainas 3-2-seger? Sveriges premiärmotståndare har försvarsproblem.
Det borde vara glädjande information för Erik Hamrén med målglada anfallare som Guidetti, Ibrahimovic och Elmander.