OPERATION HANSSON
Publicerad 2013-01-26
Så ska han bli Isakssons arvtagare: ”Vill bli mer modig”
CHIANG MAI. Nu drillas Pär Hansson för att bli nummer ett.
Landslaget har identifierat den del av spelet han måste höja för att bli Sveriges nästa landslagsmålvakt efter Andreas Isaksson, 31.
– Jag jobbar med det hela tiden, i träning och på match, säger Hansson, 26.
Det är januarilägrets varmaste dag i Chiang Mai, Thailand, där Erik Hamrén befinner sig med det svenska ”B-landslaget”. Mot slutet av träningen promenerar förbundskaptenen bort till de utsända reportrarna för att meddela startelvan mot Finland i finalen av King’s Cup (spelas i dag 11.00 svensk tid). Precis som inför Nordkoreamatchen inleder Hamrén med att nämna Helsingborgs Pär Hansson som åter får förtroendet:
– Pär har varit med A-landslaget en hel del men har inte gjort så många A-landskamper. Jag tycker det är viktigt att han får fler i kroppen, säger Hamrén.
Mot Finland gör Hansson sin blott fjärde landskamp men nu har teamet runt laget aktivt börjat styra in fokus på att Pär inom en inte alltför avlägsen fram-tid ska vara redo att ta över efter Andreas Isaksson.
Målvaktstränaren Lasse Eriksson säger i en intervju på förbundets egen hemsida att ”det känns definitivt som att Pär har närmat sig och kan tas ut som en av två målvakter”.
”Dags för nästa kliv”
Tidigare har FC Köpenhamns Johan Wiland betraktats som nummer två.
För Sportbladet berättar målvaktstränare Eriksson om det man skulle kunna kalla ”Operation Hansson”.
– Utvecklas han på rätt sätt kan han vara en av två i år. Det är hans möjlighet att utvecklas ännu ett snäpp. Han var med i EM som en av tre, nu handlar det om att ta nästa kliv, att bli en av två.
Vad handlar det om konkret?
– Förra året hade Pär en del problem med höjdbollarna som kommer in nära mål. Där har vi pratat om att bli aggressivare samt ha ett lite mer offensivt utgångsläge. Framför allt att man har rätt avstånd mellan backlinje och målvakt så det inte blir en lucka. Det är speciellt viktigt för Pär nu i de tidiga matcherna att han inte tar ett kliv bakåt utan två framåt och känner att här vågar jag gå ut, säger Lasse Eriksson.
Att Pär Hansson drillas på just den här detaljen behöver inte bara handla om hans egna svagheter. Både mot Tyskland, och framför allt England, uppstod mål just när här ytan mellan målvakt och närmaste försvarare blev för stor (Andreas Isaksson stod båda matcherna).
– Där har du exempel på att det området är sårbart om du inte har ett offensivt utgångsläge som målvakt, säger Lasse Eriksson.
Pär Hansson är väl medveten om det jobb som måste göras om han ska nå sitt mål – att bli Sveriges nummer ett.
– Det har jag sagt själv också. Jag vill bli ännu mer modig i mitt spel. Jag tror det kommer med erfarenheten. Att ta ett kliv ut, att vara mer offensiv i spelet. Inte chansa, men vara mer offensiv.
Hur jobbar du med det?
– Hela tiden, i träning och på match. Att hela tiden tänka på det. Framåt hela tiden i stället för bakåt. Jobbar man med det hela tiden på träningarna så kommer det i match också.
Allt det andra har Pär redan. Han var länge central mittfältare och hade säkert haft en hyfsad karriär om han fortsatt som utespelare.
– Jag försöker så ofta som möjligt spela ute på träningarna. När det är possessionövningar, hålla bollen inom laget, är det rätt skönt att känna lite på fötterna. Det blir allt mer viktigt för varje år som går i fotbollen. Jag tycker att jag är en ganska modern målvakt, säger han.
”Har fått mycket skit”
Pär Hansson, som är lagkapten I Helsingborg, följer förstås debatten om landslagets målvaktsposition där en del fans vill se ett skifte.
– Jag vet hur det är att vara målvakt. Det är väldigt speciellt. Ofta säger folk saker de tycker men de har kanske inte tänkt på varför de tycker så. Andreas Isaksson har gjort det väldigt, väldigt bra, ändå har han fått enormt mycket skit. Men så är det att vara målvakt: Du kan göra tio bra saker, sedan gör du en mindre bra grej, då är det den folk kommer ihåg. Man får ta det med en nypa salt och det vet man.
En vacker dag kanske det är dig folk hackar på…
– Så är det. Alla människor har rätt att ha åsikter. Men i dagens samhälle kan man skriva ur sig dem överallt, det är tuft på det sättet, säger Pär Hansson.