Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Magnus, Måns

Lösningen: Fem domare nästa år

Uppdaterad 2012-04-18 | Publicerad 2012-04-17

Så vill förbundsbasen minska missarna i allsvenskan

Svenska Fotbollförbundets nyvalde ordförande, Karl-Erik Nilsson, vill att allsvenskan blir en av de första nationella ligorna med att införa femdomarsystemet från 2013.

– Det är ett bra första steg mot fler korrekta domslut, säger han.

Nilsson vill även att SvFF:s styrelse på torsdag beslutar om att kontroversiella domslut inte ska visas på arenornas storbildsskärmar.

Följ ämnen

Inledningen av den allsvenskan säsongen 2012 går till stor del till historien på grund av de olyckliga och felaktiga domslut som fattats på kort tid.

Nu vill Karl-Erik Nilsson, själv tidigare domare på högsta internationella nivå, att Sverige ställer sig i startgroparna för att införa femdomarsystemet till 2013.

– Ingen nationell liga har systemet ännu. Vi har haft det i Europa League och Champions League och det kommer användas under EM. 2 juli gör Fifa en utvärdering. Om de godkänner det systemet så tycker jag vi ska införa det från 2013.

– Men elitklubbarna måste också tycka att det är rätt väg att gå. Vi måste ha tillräckligt många utbildade domare och acceptera att det kostar lite extra.

Räcker verkligen femdomarsystemet för att undvika de misstag som skett den senaste tiden?

– Jag tror att fyra extra ögon hade ökat chanserna rejält att missarna inte hade skett.

Varför inte ta hela steget och även ta hjälp av tv-bilder?

– Då måste någon också tolka tv-bilderna. Hur ska vi kunna garantera samma kvalitet och möjlighet att granska det på varje arena? Jag tror att det är en svårare och längre resa än att skaffa ett ytterligare antal ögon som kan stötta domarna.

”En annan medievärld”

– Jag minns VM-matchen 1998 när en amerikansk domare dömde straff för Norge mot Brasilien. Ingen av tv-repriserna hade med tröjdragningen. Det var först dagen efter när Svt, som hade haft en fotograf bakom målet, visade bilder som man såg tröjdragningen.

– Skulle då den straffavblåsningen, som var riktig, tagits tillbaka för att den inte fanns med på de första tv-bilderna?

Det finns betydligt fler tv-kameror i dag och problemet är ju att med dagens mobiler har 10 000-tals åskådare facit några sekunder senare – men domarna får inte lov att ta den hjälpen.

– Det är korrekt. Det är en helt annan medievärld nu jämfört med bara för något år sedan med informationen man kan få fram väldigt snabbt. Men jag tror att vi måste ta det steg för steg, säger Nilsson och lägger sedan till snabbt:

– Jakten på den absoluta sanningen är väldigt svår. Alla vi som älskar fotboll känner ju att det är ett jätteproblem när de här misstagen inträffar – men samtidigt, det måste vi medge, är det en krydda att diskutera de här sakerna. Om allt blir kliniskt så tappar vi den dimensionen.

Dömde ”horribel straff”

När önskade du att du hade haft två extra domare när du själv dömde?

– När jag dömde en fullständigt horribel straff för AIK mot IFK Göteborg för väldigt många år sedan på Råsunda. Det blev ett fruktansvärt liv.

– Hade jag haft en straffområdesdomare hade han kunnat berätta för mig att det var en rejäl filmning. Jag fick be Roger Gustafsson och Ruben Svensson om ursäkt flera gånger. Den ligger fortfarande på Youtube och häcklar mig. Det var otroligt tungt för mig då. I dag skrattar vi åt det.

”Har inte följt reglerna”

Ska det visas repriser på storbildsskärmarna på kontroversiella domslut?

– Det är en punkt på dagordningen vid förbundsstyrelsens sammanträde på torsdag. I det fallet har vi inte följt Fifas reglemente, som säger att man ska vara restriktiv med att visa kontroversiella domslut och sådant som kan skada fotbollens image.

– Min åsikt är att vi i större utsträckning ska följa Fifas regelverk här.

Följ ämnen i artikeln