Publicerad 2012-06-30

Vann trots två straffar emot sig

Konstant press, träffar i virket och två hemmastraffar.

Gif Sundsvall redde ut stormen och skrällde borta mot Häcken.

– Det är fantastiskt bra, säger tränaren Sören Åkeby till Canal Plus efter 2–1-segern.

Häcken var en av allsvenskans mest positiva överraskningar under våren.

Laget öste in mål och Majeed Waris och René Makondele spred skräck i de allsvenska försvaren.

Men i lördagens omstart syntes inte mycket av det.

Gif Sundsvall försvarade sig effektivt och tog ledningen i 25:e minuten när Simon Helg lobbnickade in 1–0 bakom Christoffer Källqvist.

Tio minuter senare var det dags igen. Christoffer Källqvist släppte en retur och Fredrik Holster lyckades trycka in bollen via en Häckenspelare.

– Motvinden i första halvlek blev jobbig. Men vi visar att vi kan spela på gräs också. Vi gick ut och spelade samma fotboll som vi gör på konstgräs, säger Sören Åkeby.

Häcken fick en livlina med fyra minuter kvar av halvleken när domare Andreas Ekberg pekade på straffpunkten. Men Oscar Berglund räddade René Makondeles tama försök.

Reducerade på ny straff

I andra halvlek pressade Häcken och skapade en del farliga chanser. Oscar Lewicki nickade i ribban. Det krävdes en billig straff för att få hål på gästerna. Martin Ericsson förvaltade den med tio minuter kvar, men närmare än så kom inte hemmalaget.

– Jävligt tungt. Jag tycker vi spelar tillräckligt bra för att vinna matchen. Det känns knappt som de har två målchanser, ändå gör de två mål, säger Martin Ericsson.

Sören Åkebys gäng tog därmed andra raka bortasegern.

– Hade vi fått en poäng innan hade jag tagit den. Men ibland ska man ha lite tur. Vi vet att Häcken är bra och då måste man jobba för varandra, säger Åkeby.

I nästa omgång väntar Åtvidaberg som krossade Elfsborg idag med 5–1. När Sören Åkeby fick höra det, utbrast han: