Ska man älska klubben för att ägaren inte våldtar barn?
Football Radical: Lyssna på senaste podcast-avsnittet från Bank och Frändén
Publicerad 2019-02-05
Är det legitimt att älska en klubb bara för att ägaren inte våldtar små barn?
Simon Bank är där och förklarar varför i veckans avsnitt av Football Radical där vi besöker det fotbollsframgångsrika och i övrigt miserabla Venezuela, synar Benficas innebandysiffror och frågar oss varför kändisars barn omotiverat ofta blir rätt bra på fotboll.
I begynnelsen var Bob Dylan. Sedan kom en massa annat och så Football Radical och nu finns nytt avsnitt på vanlig dag, men med vår podduo i samma studio i Stockholm. Alla eventuella synkfel och ljudmissar är alltså Simon Banks och Johanna Frändéns eget fel.
Fel är det alldeles oavsett på världen och, som en konsekvens av det, fotbollen. Simon undrar hur länge vi ska sminka över fernissan och låta den sjuka strukturen leva vidare, i klimatkrisen, inom Fifa och i snabbhetsekonomin. Att acceptera det dåliga, som ändå inte är det absolut sämsta, är den nya verkligheten som supporter.
– Gränsen för visionen går vid att så länge vi inte har en ägare från totalitär regim som våldtar små barn så är det ändå rätt okej, säger Simon.
Men tänk om det är Gula västarna som sitter på lösningen på fotbollens systemfel? Tänk om man skulle sluta fundera på regeländringar som kan begränsa Qatars möjligheter att värva ihop ett landslag, och istället välta hela jävla regelverket över ändå, funderar Simon. Johanna får lite feeling och kommer ut som revolutionsapologet av bara farten, även om hon självklart *tar *avstånd *från *politiskt *våld.
Vi åker till Venezuela, på Bert Karlssons uppmaning, där Simon har gjort en spaning om att ju sämre landet mår, desto bättre mår ungdomsfotbollen. U20-laget går som tåget i sydamerikanska mästerskapen i detta nu och har bland annat slagit Brasilien hittills i turneringen.
Hur motståndarna försöker psyka ut Venezuela? Man hånar dem för deras fattigdom, förstås (och tvingas därefter be om ursäkt till hela det venezuelanska folket).
Johanna funderar på varför kändisars barn slående ofta blir bra i fotboll, åtminstone på ungdomsnivå. Är det kontakterna, är det miljön eller är de bara en familjevana vid att vara häst när det gäller?
Dessutom:
Det går innebandy-bra för Benficas damlag just nu, trots att det är oklart om Madonna står i hejarklacken.
Hatem Ben Arfa har stämt PSG för uteblivna inkomster under tiden i klubbens frysbox, vilket ger oss goda skäl att återuppväcka Hatems mest minnesvärda konflikter under karriären hittills.
Peter Wennman lämnar Sportbladets spalter och Football Radical sjunger en hymn till kollegan som författade textraden ”skratta så att bilringarna gungar” och alltid gjorde Premier League lite roligare även när det var mycket tråkigare.