Dagens namn: Justus, Justina

Henry ropade på straff – förgäves

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-11

”Frustrerande”

I höstas skickade han Frankrike till VM via ett handsmål mot Irland. I VM-premiären mot Uruguay ropade Thierry Henry på straff – efter vad han tyckte var hands.

Men den här gången hade han inte domaren med sig.

– Frustrerande, säger förbundskapten Raymond Domenech om den mållösa öppningsmatchen.

Frankrikes uppladdning inför VM har varit en katastrof, som slutade med en svidande förlust mot Kina i genrepet. Lägg till interna slitningar i truppen, en prostitutionsskandal, mediabojkott samt massiv kritik från pressen och vägen mot Syd­afrika har varit en cirkus. Att förbundskapten Raymond Domenech överraskande petade Chelseas Florent Malouda från startelvan mot Uruguay spädde på bilden.

Henry ville ha straff

– Vi kommer att se löjliga ut, som vi gjorde i EM 2008, då varje spelare bara satsar på att få bra betyg från media, sa Malouda inför matchen –ett uttalande som kan ha lett till petningen.

Om Frankrikes spelare såg löjliga ut på planen är oklart. Men mål lyckades man i alla fall inte göra. Och efter 0–0 mot ett superdefensivt Uruguay lär kritiken inte avta.

– Det var en fin 0–0-match, men jag hade hellre sett en ful 1–0-match, säger Domenech till AP.

– De (Uruguay) var bra. Starka

i defensiven.

Frankrike fick till och med spela med en man mer de sista tio minuterna, sedan Uruguays Nicolas Lodeiro fått sitt andra gula kort. Men inte ens då lyckades man få hål på motståndarna.

I slutskedet av matchen ropade Thierry Henry något paradoxalt, och förgäves, på straff – för vad han tyckte var hands. Men spelaren som ordnade Frankrikes VM-plats via ett handsmål fick inget gehör från domaren.

– Ärligt talat förstår jag inte. Vi spelade riktigt bra. Jag förstår inte hur de kunde stå emot, säger Frankrikes lagkapten Patrice Evra enligt TT.

Uruguay fick jubla

Matchen var annars bara sju minuter gammal när Frankrike fick sitt första läge, men en framrusande Sidney Govou sköt Franck Ribérys inlägg tätt utanför. Även Yoann Gourcuff hade ett bra läge att ge fransmännen ledningen, medan Uruguay förlitade sig på defensivt spel – och jublade stort efter slutsignalen.