Kamerun föll med 1–0 efter plattmatch

Samuel Eto'o öste in mål i Serie A och vann Champions League.

Men i VM-premiären mot Japan blev stjärnan utraderad av mittbacksparet Marcus Tulio Tanaka och Yuji Nakazawa.

Japan vann med 1–0 efter att Eto'o varit osynlig.

Efter en tråkig och intetsägande start på matchen kom Japans ledningsmål i den 39:e minuten som en överraskning.

Daisuke Matsui slog ett inlägg från högerkanten som nådde bort till anfallaren Keisuke Honda. Han tog kallt ner bollen inne i straffområdet och petade in 1–0 på andra bolltouchen.

Inter-anfallaren Samuel Eto'o – som satte tolv mål i Serie A den här säsongen – och anfallskollegorna Pierre Webo, Mallorca, och Eric Maxim Choupo Moting, Nürnberg, kom ingenstans i första halvlek. Kameruns spel var torftigt, segt och fantasilöst.

Nära kvittering

Efter paus drog sig Japan tillbaka och släppte fram Kamerun, som dock hade förtvivlat svårt att skapa något av värde. Arsenals mittfältare Alexandre Song var överraskande bänkad och fick aldrig hoppa in.

Japan var i stället riktigt nära att kontra in 2–0 med åtta minuter kvar. Makoto Hasebe avlossade ett tungt skott som Souleymanou Hamidou räddade och returen sköt Yasuhito Ende i stolpen.

Men Kamerun skapade i slutskedet två riktigt het chanser att avgöra. I 85:e minuten skickade högerbacken Stephane M'Bia iväg ett stenhårt distansskott som prickade kryssribban. Och på tilläggstid fick Pierre Webo ett bra läge framför mål, men målvakten Eiji Kawashima sträckte ut och gjorde en kanonräddning.

Strålande mittbackspar

Hela Japan – som i VM-premiären för fyra år sedan tappade 1–0 till 1–3 mot Australien under matchens sista sex minuter – drog förmodligen en suck av lättnad.

Japan vann rättvist sin första VM-match någonsin utanför Asien och mittbacksparet Marcus Tulio Tanaka och Yuji Nakazawa var strålande. Till vardags spelar de i Grampus Eight och Yokohama.

– Kamerun är en jättebesvikelse för mig. Och Eto'o måste ta mer plats, det är alldeles för dåligt att spela som han gör om man heter Eto'o, säger experten Glenn Strömberg i SVT.