Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Bror

Polisen: Strategin inte aktuell nationellt

Publicerad 12.22

Plötsligt stod polisen på en läktare, till sina kollegors förvåning.

För någon ny nationell strategi med liknande ageranden är inte aktuellt.

– Det finns inga nya direktiv. Vi ändrar inte strategi under säsong över huvudtaget, säger Per Engström på Noa.

Polisens agerande vid det allsvenska mötet mellan Sirius och AIK i förra veckan rörde upp känslor.

Anledningen? De valde att agera genom att kliva in på hemmasupportrarnas ståplatsläktare, vilket Sirius riktade kritik mot via Fotbollskanalen.

Förklaringen från polisen i region Mitt var att man testat en ny strategi och att matchen valts ut som en av flera stormatcher med risk för ordningsstörningar.

– Den här taktiken kommer från ett underlag som Noa (Nationella operativa avdelningen) har tagit fram, säger Roland Komaromi vid polisregion Mitt.

Men hur aktuellt är det då för andra Polisregioner att utöva liknande strategier på läktarna?

Per Engström, sektionschef på Noa som tar fram underlaget för regionernas arbetssätt, har som bekant jobbat i tät kontakt med fotbollsrörelsen de senaste åren.

Svaret: Då kan ändringar genomföras

Han ser inte framför sig att det sjösätts några nya nationella direktiv och strategier i likhet med region Mitts agerande.

– Det finns inga nya direktiv eller några förändringar i den strategi vi har. Vi ändrar inte strategi under säsong över huvudtaget. Gör vi det i säsongsmellanrummet, mellan november och februari i så fall. Då gör vi det med

SEFSvensk Elitfotboll, organisationen för elitklubbarna i de högsta serierna. och förbundet. Vi gör inget som ska överraska någon och arbetar alltid med SFSUSvenska Fotbollssupporterunionen, organet som för supporterklubbarnas talan.. Vi gör inga förändringar på det sättet, säger Engström och fortsätter:

– Sedan har jag inte detaljerna om vad som utlöste den där händelsen. Jag vet ju inte hur det utvecklades och om man tvingades göra någonting. Man får alltid göra en bedömning och avvägning. Är det en livsfarlig händelse och man måste göra något, då måste vi ingripa på något sätt. Gör de en sådan bedömning måste de svara på det.

Men hur ser du på att man kliver in på läktaren och agerar?

– Är det fara för liv och de gör en sådan bedömning har jag svårt att säga att de inte får göra det. Det finns ju inget ”absolut”. Vi har en strategi som vi förhåller oss till.

Bekräftar häktningar

Så det är inte aktuellt att ta lägga till något liknande i strategin till nästa säsong?

– Nej, inte i nuläget. Vi håller fast vid den strategi vi har. Exkluderingsstrategin ger effekt. Sedan jobbar vi vidare med maskering och sådant som inte är okej. Men det ligger med i strategin framåt. Där ingår inte att kliva in på några läktare om det inte är livshotande situationer och om någon får hjärtinfarkt eller vad som helst. Det finns undantag och det är väl det de ansett att det finns. 

Region Stockholm betonar i ett mejl att olika regioner har olika förutsättningar vilket påverkar metoderna, men att Noa i sin nationella strategi inte specificerat vilka. Även övriga regioner är inne på samma spår. Samtidigt agerade Stockholmspolisen på ett liknande sätt under ett ishockeyderby förra säsongen.

De bekräftar att Polisen i övrigt arbetat med att lagföra personer som begått brott i samband med fotbollsmatcher. Bland annat greps flera personer förra veckan till följd av en misshandel vid en fotbollsmatch, vilket resulterat i flera häktningar.

Se region Väst, region Syd och region Stockholms svar om liknande tillvägagångssätt nedan.