Finska jätteskrällen – oavgjort mot Spanien

Uppdaterad 2013-03-23 | Publicerad 2013-03-22

”Det var världens bästa publik som jag lyckades inför”

Det svenska landslaget floppade, men de allsvenska finländarna gjorde succé.

Efter ett sent kvitteringsmål fick Finland med sig 1-1 på bortaplan mot världs- och Europamästarna Spanien.

Spanien har problem i sin kvalgrupp. I höstas spelade de regerande världsmästarna 1-1 på hemmaplan mot Frankrike och på torsdagskvällen upprepades det resultat, den här gången mot bottentippade Finland.

Bortalagets elva med bland annat Kari Arkivuo (Häcken), Joona Toivio och Kasper Hämäläinen (före detta Djurgården) såg inte så märkvärdig ut jämfört med det spanska mästarlaget, men efter en heroisk insats klarade finländarna 1-1 i Gijon.

”Härliga vibbar”

Det var dock hemmalaget som tog ledningen när Sergio Ramos nickade in en hörna i början av andra halvlek.

Men i den 79:e minuten kom den oväntade kvitteringen när Borussia Mönchengladbach-mittfältaren Alexander Ring, 21, tog sig fram på kanten och hittade in till Schalke 04-anfallaren Teemu Pukki, 22, som styrde bollen i nät.

– Det var världens bästa publik som jag lyckades inför. Det är härliga vibbar, säger den lycklige Pukki efter matchen enligt Ilta-Sanomat.

– Vi spelade väldigt bra. Spanien attackerade hårt på kanterna men i övrigt försvarade vi oss bra och höll dem borta från farliga chanser.

Bar sorgband

Finlands spelare bar sorgband under matchen, som en hyllning till den gamle landslagsmannen Kai Pahlman, som nyligen avled i en ålder av 78 år.

– Det var en stor sak för oss, och vi fick chansen att ära honom, säger Teemu Pukki.

Förutom att Arkivuo, Toivio och Hämäläinen fick spela från start, fick även Tim Sparv (tidigare Halmstad) och Markus Halsti (Malmö FF) speltid.

Trots skrällen är Finlands chanser att gå till VM i stort sett borta efter bara tre matcher – laget är fortfarande sist i gruppen med två poäng.