För Arsenal sparkar han ned målvakter och avtjänar en avstängning.

Robin van Persies sänkte Sverige med sina båda mål i 3–1 (1–0)-segern.

– Vi mötte ett lag som är snäppet bättre än vi, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck.

Förbundskapten Lars Lagerbäck använde landskampen till vad landskamper utom tävlan brukas för numera: att inventera, testa och förhoppningsvis få besked.

Visade debutanten Rasmus Lindgren om han är en framtida defensiv innermittfältare och arvtagare till Tobias Linderoth?

Kan Marcus Berg vara något att kasta in på topp när det blir allvar i VM-kvalet igen?

Lagerbäck gav dem chansen till bästa möjliga vägledning. Berg fick, i sin andra landskamp från start, Henrik Larsson bredvid sig medan Lindgren parades ihop med Daniel Andersson på mitten.

Svaren: Ett positivt och ett negativt.

Lindgren verkade helt opåverkad av situationen, spelade lugnt, klokt, stod rätt, skar av passningar och slog inte bort många bollar. Han visade även, som den kapten han är i Ajax, klara ledaregenskaper. Men till en frisk Linderoths nivå... dit är det en bit.

Isolerad på topp

För Berg fungerade det mest hela tiden... inte alls. Han sprang och han slet och han försökte, men inte dög det för att någon av hans anfallskonkurrenter skulle bli direkt byxis.

Dessutom var han inte helt vaken vid Hollands 1–0 (32:a minuten). När Wesley Sneijder smekte in bollen var Berg en av spelarna som inte tog klivet upp i tid, upphävde offsiden och Robin van Persie – spelsugen sedan han stängts av för att ha attackerat Stokes målvakt Thomas Sörensen i Premier league – nickade in det mål Holland så dags spelat ihop till och Andreas Isaksson dittills förhindrat.

Till Bergs och Larssons försvar, dock: de blev rejält isolerade på topp de första 45 och lätta byten för holländska försvarare som inte behövde förta sig.

Vill man vinna är det en fördel att anfalla. När både Lindgren och Andersson satte defensiven främst och Samuel Holmén och Christian ”Chippen” Wilhelmsson hade svårt att komma fram längs kanterna blev offensiven därefter.

Blek, tam, uddlös.

Flera byten i pausen

Lagerbäck agerade med att sätta in Kim Källström (för Andersson), Markus Rosenberg (Larsson) och Sebastian Larsson (Wilhelmsson).

Dessutom kunde inte knäskadade Behrang Safari fortsätta och in kom Fredrik Stoor.

Två inhoppare hamnade i fokus direkt. Först Rafael van der Vaart som serverade van Persie öppet mål till 2–0 (49). Varpå, minuten senare, Källström reducerade med ett distansskott – för ovanligheternas skull med högerfoten.

Det höll kvar Sverige i årets sista landskamp och Källström, nog blev han den vitaliserande injektion som krävdes. Å andra sidan: med det tempo matchen höll i andra halvlek – och med så många spelare som gjorde allt för att inte skada sig – utmärkte sig omgående den som gick för full maskin.

Källström gick rakt fram, drog iväg några tunga skott. Mycket mer än så hände inte som kunde plockas ned i facket för svenska chanser.

På tilläggstid nickade Liverpools Dirk Kuyt in 3–1 när inhopparen Andreas Granqvist inte hann med i svängarna.

– Vi försökte bli aggressivare genom att lyfta upp försvarsspelet och fylla på. Andra halvlek var bättre än första. Men de är oerhört passningsskickliga. Vi har en liten bit kvar, säger förbundskaptenen Lars Lagerbäck till Kanal 9.