Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Ingen seriesegrare i ungdomsfotbollen

Publicerad 2015-11-24

Ny regel på väg i svensk fotboll – men upphovsmannen kritisk

Inga fotbollscuper eller serier med slutsegrare för barn upp till tolv år.

Det förslaget föreslås Svenska fotbollförbundet rösta igenom på representantskapsmötet den 27 november.

Men mannen bakom motionen kommer själv rösta nej.

Inför 2014 års representantskapsmöte föreslog Lars Norman, vice ordförande för Dalarnas fotbollsförbund, att slutsegrare inte ska få utses i föreningsarrangerade tävlingar med åldersklasser till och med 11 år. Efter ett års beredning föreslår nu Svenska fotbollsförbundets förbundsstyrelse att införa ett förbud mot att kora segrare i all tävlingsverksamhet för barn till och med 12 år.

”Det blir inkonsekvent”

Den 27 november kan förslaget nu röstas igenom när ledarna för landets olika distriktsförbund träffas i Stockholm. Men mannen bakom grundmotionen är kritisk.

– Jag vidhåller fortfarande att elva år är en mer lämplig gräns eftersom det var den vi började testa för fyra-fem år sedan. Vi tycker att tolv år är en lämplig ålder att börja med tävlingsfotboll. Sedan har förbundsstyrelsen lagt till ett förslag om undantag för större internationella cuper och där ställer jag mig verkligen frågande till dispensförslaget. Det är ingenting jag kommer att stödja, säger Lars Norman till Sportbladet.

Norman hoppas på representantskapsmötet få med sig fler distrikt och därigenom kunna justera åldersgränsen ner till elva år och ta bort dispensen för större cuper.

– Det blir inkonsekvent om elvaåringarna inte får spela om att bli slutsegrare här men sedan åker till Gothia Cup och där går det hur bra som helst. Det är fortfarande en svensk förening även där med svenska spelare så det finns inget logiskt i att tillåta det.

”Får inte bli absurt”

Lars Norman berättar samtidigt om goda erfarenheter från Dalarna där klubbarna sedan flera år tillbaka inte utser slutsegrare i serier och cuper upp till elva år.

– Finessen med det här är att om du som elvaåring är iväg och spelar match så vinner du, spelar oavgjort eller förlorar den. Då är det avgjort. Förlorar du första matchen annars kanske du inte har någon chans att vinna cupen men med det här förslaget blir varje ny match istället en ny tävling. Oavsett hur det går så kommer du vidare till nästa match. Det vi upptäckt här är att det blir mycket lugnare, det blir ingen stress från föräldrar och ledare att ungdomarna ska vinna eller gå långt i cuperna utan man kan låta alla spela under en betydligt lugnare och trivsammare stämning när du inte behöver sikta på kvartsfinal, semifinal eller final.

Det finns röster som förespråkar en ännu hårdare linje där resultat inte ens ska räknas i enskilda matcher. Den metodiken tillbakavisar dock Lars Norman.

– Nej, det måste finnas en gräns här. Spelar man en match är det klart att man ska räkna målen och se om något lag vinner. Hur skulle det se ut annars? Även när du delar lag på skolgården räknar du. Det får inte bli absurt det här för då kommer man börja tappa intresset. Det är bra för utvecklingen att man spelar och försöker göra så många mål man behöver. Jag tycker vi har hittat en lämplig modell här där vi tonar ner tävlingsmomentet men där det i varje match istället finns en tävling.